Главу НАЗЯВО Сергія Квіта звинуватили в академічній недобропорядності

Під виглядом дисертації Квіт по суті захистив монографію

Глава Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Сергій Квіт викритий в академічній недобропорядності. Так, в статті видання "2000" наводяться докази того, що Квіт захистив "ляльку", замість якісної наукової роботи.

Журналісти вищезгаданого видання, спираючись на висновки вчених, залучених для аналізу робіт Квіта, вважають, що докторської дисертації голови НАЗЯВО Сергія Квіта фактично немає.

"Щось, назване дисертацією і навіть захищене під виглядом докторської, є, а по факту - немає. Тому що докторська дисертація - це не просто якийсь текст. До дисертації, особливо докторського рівня, висувається ряд вимог, закріплених в нормативно-правових документах. І якщо ці вимоги не виконані, то мова не те що про захист, але навіть і про передзахист на кафедрі йти не може. Наприклад, що діяли на момент захисту докторської дисертації С. Квіта "Порядком присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань, затвердженого постановою КМУ від 28 червня 1997 р. No644, був встановлений мінімальний обсяг основного тексту докторських дисертацій для гуманітарних наук в 15 авторських аркушів. Такі вимоги в Україні діють і сьогодні. Так ось основна частина докторської дисертації С. Квіта "Дмитро Донцов і" Літературно-Науковий Вісник "(" Вісник ") на тлі розвитку української літератури й журналістики 20-30-х років. Ідеологічні, естетичні та організаційні принципи" захищеної з філологічних наук - згідно зі статистикою файлу, становить 458 084 знаки з пробілами, що дорівнює 11,45 авторських аркушів, тобто робота на 3,55 авторського аркуша не дотягує до мінімального обсягу основної частини докторської дисертації з гуманітарних наук. Більш того, навіть загальний обсяг дисертації, тобто разом зі вступом і висновками, не дотягує не те що до 15, а хоча б до 12 авторських аркушів", - сказано в матеріалі.

Також наголошується, що під виглядом дисертації Квіт по суті захистив монографію.

"Виникає правомірне питання: чому ж Сергій Квіт відкрито не захистився по монографії? Відповідь проста: тому що до монографій, які захищаються в якості докторських дисертацій, пред'являються істотно інші вимоги, ніж до монографій, що супроводжують дисертації в якості однієї з публікацій. Від монографій, які захищаються як докторські дисертації, був потрібний той же мінімальний обсяг основної частини в 15 авторських аркушів, а також опубліковані раніше не менше 20 публікацій у наукових фахових журналах і виданнях, визнаних такими ВАКом (аналогічні вимоги діють і сьогодні). Жодному з цих вимог монографія Квіта не відповідала", - уточнюється в матеріалі.

Також відомо, що, щоб перестрахуватися на той випадок, якщо звернуть увагу на тотожність монографії та дисертації, Квіт сфальсифікував обсяг монографії в списку публікацій, наведених в дисертації й в авторефераті - замість реальних 260 сторінок зазначено 372 сторінки.

На думку журналістів, главі НАЗЯВО було що приховувати і крім фальсифікацій дисертації з монографією - замість необхідних 20 наукових публікацій (на момент захисту і передзахисту дисертації) у Квіта була тільки одна така в українському виданні з філологічних наук і нічого - в наукових фахових закордонних виданнях.

"Оскільки мінімальних 20 публікацій, які відповідали б наведеним вище критеріям, і близько не було, список публікацій за темою дисертації в значній своїй частині був сфабрикований", - констатували вчені.

В цілому, на думку видання, висновки вчених говорять про те, що на момент рекомендації передзахисту і, власне, захисту докторської дисертації, у Квіта не було ні мінімальної кількості публікацій, що відповідають нормативним вимогам, ні мінімального обсягу основної частини самої докторської дисертації, та і загального обсягу в цілому, також нормативно передбаченого для докторських дисертацій з гуманітарних наук.

"Що ж тоді було захищено С. Квітом під виглядом докторської дисертації? Описана ситуація нагадує" ляльку "- спосіб шахрайства, при якому під виглядом пачки з грошовими купюрами підсувається т. Н." Лялька ": зверху і знизу пачки - справжні купюри, а в середині - нарізані аркуші паперу або, що ще гірше, фальшиві грошові знаки ", - резюмує автор статті.

Раніше "Коментарі" писали про те, що додаток для World of Warcraft буде запущено в листопаді.