Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чи справді можна стати сивим через стрес
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді можна стати сивим через стрес

Люди сивіють від стресу. Тільки не від емоційного

1 грудня 2020, 01:30 comments1378
Поділіться публікацією:

Є таке переконання, що людина починає сивіти, якщо багато нервує або часто піддається стресу. Вчені вирішили з'ясувати, чи справді це так.

Чи справді можна стати сивим через стрес

Чи справді можна стати сивим через стрес. Фото: unsplash

Фолікули безперервно проштовхують волосся крізь шкіру голови, а також формують пігменти в клітинах, які називаються меланоцитами. Саме від них залежить, який колір волосся у людини: світлий, чорний або рудий.

Виявилося, що цей налагоджений процес може порушити пошкодження клітин, яке відбувається в результаті окислення. Виходить, що це дійсно пов'язано зі стресом. Тільки він пов'язаний не з емоціями, а з клітинами.

З віком фолікули починають зношуватися, накопичуються окисні сполуки, через які меланоцити слабшають і гинуть. І через дефіцит пігменту волосся поступово стає сивим.

Фахівці розповідають, що окислювальний і емоційний стрес — це різні речі, але щось спільне між ними є. Дослідження, яке було опубліковано в журналі Nature, показало, що хімічні речовини, що викликаються під час емоційної стресової реакції (зокрема, норадреналін) виснажують "запаси" кольору волосся. Але для цього сварок або стресів все одно буде недостатньо.

Стрес — далеко не на першому місці серед причин появи сивини. У більшості випадків сивина пов'язана з генетикою. Але не варто забувати і про інші фактори, котрих теж чимала кількість, резюмують вчені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чому голова лисіє, а на руках, ногах і тілі волосся залишається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини