Чи справді можна стати сивим через стрес

Люди сивіють від стресу. Тільки не від емоційного

Є таке переконання, що людина починає сивіти, якщо багато нервує або часто піддається стресу. Вчені вирішили з'ясувати, чи справді це так.

Фолікули безперервно проштовхують волосся крізь шкіру голови, а також формують пігменти в клітинах, які називаються меланоцитами. Саме від них залежить, який колір волосся у людини: світлий, чорний або рудий.

Виявилося, що цей налагоджений процес може порушити пошкодження клітин, яке відбувається в результаті окислення. Виходить, що це дійсно пов'язано зі стресом. Тільки він пов'язаний не з емоціями, а з клітинами.

З віком фолікули починають зношуватися, накопичуються окисні сполуки, через які меланоцити слабшають і гинуть. І через дефіцит пігменту волосся поступово стає сивим.

Фахівці розповідають, що окислювальний і емоційний стрес - це різні речі, але щось спільне між ними є. Дослідження, яке було опубліковано в журналі Nature, показало, що хімічні речовини, що викликаються під час емоційної стресової реакції (зокрема, норадреналін) виснажують "запаси" кольору волосся. Але для цього сварок або стресів все одно буде недостатньо.

Стрес - далеко не на першому місці серед причин появи сивини. У більшості випадків сивина пов'язана з генетикою. Але не варто забувати і про інші фактори, котрих теж чимала кількість, резюмують вчені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чому голова лисіє, а на руках, ногах і тілі волосся залишається.