Чи можуть акули відчути кров за кілька кілометрів

Вчені розповіли, чи правда, що акула може відчути кров у морі за кілька кілометрів

Акули нападають на людей не так часто, хоча в прибережних країнах щороку фіксуються такі випадки. Так, знаходячись у воді, потрібно бути гранично обережним. Однак не вся інформація, яку розповідають про акул, є правдою. Експерти з'ясували, чи справді хижі риби здатні відчувати кров за кілька кілометрів.

Відомо, що акули й справді мають розвинений нюх, та їх здібності сильно перебільшені. Існує думка, що ця велика риба здатна за кілометри відчути краплю крові й поспішити назустріч своїй жертві. Але це не так. Деякі особи можуть розпізнати кров, але на відстані 300-400 метрів, але це не відбувається миттєво і необов'язково в таких випадках акула поспішає атакувати.

Ніздрі акули, які пропускають воду до нюхових рецепторів, здатні виявляти навіть невеликі концентрації різних сполук у воді. Але запах досягає хижака через течію, і для того, щоб він до неї дійшов, потрібен час.

Експерти кажуть, що якщо людина стікатиме кров'ю під час плавання в морі чи океані, то вона матиме час, щоб благополучно дістатися до берега і не стати жертвою нападу акули.

Австралійські вчені взагалі вважають, що люди не цікаві акулам, вони нападають на них, тому що приймають за тюленів і морських левів.

Нагадаємо, у листопаді цього року на пляжі австралійського міста Північний Фрімантл біла акула напала на 57-річного громадянина Великої Британії.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на 15-річного юнака, який займався ловом омарів, неподалік міста Майамі, напала тупорила акула.

Читайте також, що в тайському океанаріумі на чоловіка напала велика акула.