Бенкет під час чуми: народний депутат про будівництво президентського університету

Микола Скорик наголосив, що університет - це наукові школи, що створюються десятиріччями

Народний депутат Микола Скорик розкритикував рішення про реалізації проекту "Президентський університет" та виділення коштів його на будівництво у сумі 70 мільйонів гривень. Політик назвав це бенкетом під час чуми та геноцидом української освіти. Про це він написав у Facebook.

Нардеп навів приклад становища Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, що вимушений скорочувати викладачів. Незважаючи на те, що має хороші наукові бази та існує понад 150 років, тепер заклад закриває деякі факультети та виплачує своїм науковим співробітникам жебрацькі зарплати.

В той час, коли заступники губернатора в Одеській області переконують громадян, що треба скорочувати та укрупнювати одеські вищі навчальні заклади, прийнято таке рішення про створення президентського університету.

"Згадав старий анекдот про Вовочку, де він цікавиться де логіка і сенс. Університет - це не дорогі стіни і вікна. Університет - це наукові школи. Вони не створюються за дні. Навіть не за роки. Потрібні десятиліття. Потрібно спробувати зберегти те, що є, а не грати в Нью-Васюки. Президент, як син викладача ВНЗ, по ідеї, мав би про це знати. Просто геноцид української освіти. "Астанавитесь", як говорив колишній начальник!", - обурюється Микола Скорик.

Зазначимо, що наразі у Міністерстві освіти та науки готують концепцію науково-технологічного парку при Президентському університеті. У планах відкрити навчально-лабораторний корпус та апарт-готель для студентів та викладачів Президентського університету до 2023 року. У 2022 році будуть обирати претендентів на посади в адміністрації Президентського університету. А протягом осені 2021 року мають визначити яким же спеціальностям будуть навчати у цьому закладі. Об'єкти корпусів продовжуватимуть будувати й у 2024-2025 роках.

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабінет Міністрів затвердив план для запуску Президентського університету.