Загублені мільйони: чому "Охматдит" не може отримати свої гроші

Благодійний фонд, який зібрав понад 300 млн на "Охматдит", не хоче переказувати кошти лікарні

Володимир Жовнір, директор лікарні, публічно заявив, що "Благодійного фонду "Охматдит – здорове дитинство" утримує сотні мільйонів гривень, зібраних на відновлення лікарні.

Відразу після ракетного удару 8 липня, який завдав серйозної шкоди структурі, "Охматдит" розпочав масштабну кампанію зі збору коштів. Завдяки активній підтримці місцевої спільноти та міжнародних донорів, фонд швидко зібрав рекордні суми. Однак, замість передачі коштів на рахунки лікарні, як це було заявлено, фонд затримав ці кошти.

"Той факт, що фонд містить у своїй назві ім'я НДСЛ "Охматдит", стало для благодійників додатковим підтвердженням того, що зібрані кошти будуть використані за призначенням і в жодному разі не підуть на цілі, не пов’язані з процесом відбудови. В результаті за кілька діб фондом було отримано рекордну суму. Й у нас не було жодних сумнівів щодо того, що ці кошти будуть використані на відновлення "Охматдиту". Подібне навіть не можливо було уявити… До сьогоднішнього дня", – сказав Володимир Жовнір.

Проблема ускладнюється тим, що лікарня планувала використати зібрані кошти для негайного початку реконструкційних робіт, які є важливими не тільки для відновлення самої будівлі, а й для продовження надання медичних послуг населенню. Затримка у фінансуванні може затягнути ці процеси, що неприпустимо у поточній ситуації.

"Сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись. Зранку ми дізнались, що БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит". Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", – додав керівник лікарні.

Жовнір звертається до громадськості та урядових структур з проханням підтримати лікарню у її вимогах до фонду. Він також закликає донорів стежити за тим, як використовуються їхні пожертви, аби забезпечити їх цільове використання.

Наразі "Охматдит" продовжує вести переговори з фондом, сподіваючись на швидке вирішення ситуації.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Міністерство охорони здоров’я відмовляється залучати Опікунську раду "Охматдиту" до контролю за процесом відновлення після ракетної атаки, про це повідомила нардеп Марія Іонова із посиланням на відповідь на свій депутатській запит.