"Вчитися, щоб не служити": МОН шоковано масштабами фіктивного навчання

В Україні 200 тисяч чоловіків призовного віку ухиляються від мобілізації, вступаючи до вузів

Міністерство освіти і науки України (МОН) б'є на сполох: близько 200 тисяч чоловіків призовного віку обрали навчання в університетах як спосіб уникнути служби в армії. Про це заявив міністр освіти Оксен Лісовий, зазначивши, що йдеться про фіктивне навчання на різних рівнях освіти, включаючи бакалаврат, магістратуру та аспірантуру.

За словами Лісового, аномальне зростання кількості студентів чоловічої статі віком від 25 років привернув увагу МОН. Проведені перевірки підтвердили підозри: багато хто з цих "студентів" не виявляє реального інтересу до навчання та використовує студентський статус лише для відстрочки від мобілізації.

Проблема фіктивного навчання обговорювалася на найвищому рівні, включаючи наради за участю прем'єр-міністра та Офісу президента. До вирішення питання залучено ректорів вишів та представників обласних військових адміністрацій. В даний час МОН проводить аналіз даних, щоб виявити всі випадки фіктивного навчання та вжити відповідних заходів.

Міністр Лісовий підкреслив, що фіктивне навчання має низку негативних наслідків. По-перше, воно підриває престиж вищої освіти та знецінює дипломи. По-друге, воно створює нерівні умови для тих, хто справді прагне знань. По-третє, воно позбавляє армію потенційних захисників країни.

“Зараз база даних нам дасть загальні показники, і ми вкотре проаналізуємо ті аномалії, які виявимо. Тут є кілька негативних аспектів, – наголосив Оксен Лісовий.

МОН має намір рішуче боротися із фіктивним навчанням. Яких саме заходів буде вжито, поки не уточнюється. Однак очевидно, що проблема потребує комплексного вирішення.