Польський депутат зняв український прапор у Кракові

Український прапор повісили на кургані Костюшка від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну

В Польщі ультраправий депутат Гжегож Браун зняв український прапор із щогли на кургані Костюшка у Кракові, стверджуючи, що він висів у "неправильному місці". Відео, на якому політик знімає прапор, вже встигло зібрати тисячі переглядів і коментарів у соцмережі Х, викликавши широкий резонанс.

Гжегож Браун, який є кандидатом від партії "Конфедерація" на майбутніх виборах до Європарламенту, зазначив, що прапор був переданий до українського консульства у Кракові. Його пост у соцмережах супроводжувався провокативними хештегами, такими як #StopUkrainizacjiPolski і #ŻebyPolskaByłaPolska, що сприяло швидкому поширенню новини.

Правоохоронні органи та влада Малопольського воєводства негайно відреагували на інцидент. Поліція Кракова розпочала розслідування можливих порушень, включаючи "крадіжку прапора та пошкодження майна". Речник краківської поліції Пьотр Шпех підтвердив, що слідчі дії вже ведуться, а зібрані матеріали будуть передані до прокуратури для правової оцінки ситуації.

Український прапор майорів на кургані Костюшка у Кракові як символ солідарності з Україною, під час війни. Мечислав Рокош, голова Комітету кургану Костюшка, зазначив, що тут регулярно піднімають прапори різних держав на їхні національні свята та в інші значимі моменти. Він висловив обурення діями Брауна, підкресливши, що це було вчинено всупереч офіційному рішенню комітету.

"У час російської агресії проти суверенної Української держави тут не міг не висіти український прапор. На цьому нашому національному меморіалі це є символічним проявом солідарності нас, поляків, з українцями - громадянами незалежної держави, які несправедливо зазнали лиха війни", - наголосив Рокош.

Воєвода Малопольського воєводства вже заявив про намір інформувати комісію депутатської етики нижньої палати польського парламенту про цей інцидент, що може мати серйозні наслідки для політика. Наразі відомо, що на курган Костюшка повернули прапор України, який зняв польський проросійський депутат