Партія "СН" може бути пов’язана з ОПЗЖ через Інституту когнітивного моделювання, - "Детектор Медіа"

Інституту когнітивного моделювання (ІКМ), одним із засновників якого був Спартак Суббота, отримував фінансування від партії Слуга Народу

Інститут когнітивного моделювання може бути тісно пов’язаний із забороненою ОПЗЖ та колишніми "регіоналами", зокрема з депутатом-забудовником Вадимом Столаром, а його соціологічні дослідження виявитися фейковими. Про це йдеться у статті-розслідуванні "Детектор Медіа", підготовленої за участі руху "Чесно".

"У 2019-му, в рік президентських і парламентських виборів, блогер та нібито психолог Спартак Суббота створив Інститут когнітивного моделюванн (ІКМ). Спершу цей інститут працював виключно в освітньому напрямі. На початку 2020 року "Слуга народу" перерахувала йому 5 мільйонів гривень. Перед тим, як укласти договір на таку значну суму, новостворений інститут перепрофілювався і почав займатися соціологічними дослідженнями. По суті, партія влади, яка почала отримувати кошти з державного бюджету від платників податків, після року роботи в парламенті вирішила віддати 5 мільйонів нещодавно створеному товариству, яке не мало сталої професійної репутації у цій сфері", - йдеться у статті.

Окрім того, Спартак Суббота проводив онлайн-курс для нардепів "Слуги народу" у квітні 2020 року. А серед працівників його ІКМ з'явилася дочка чинної голови партії - Дар'я Шуляк. Інститут, куди пішли кошти партії, для неї став одним із перших місць роботи, йдеться у матеріалі.

"Тоді "Слуга народу" була для інституту Спартака ключовим клієнтом, який давав 80% річного доходу. За рік компанія отримала 6 мільйонів гривень, з них майже 5 мільйонів – від "слуг", - пише "Детектор Медіа".

Поки Дар'я Шуляк працювала в цьому інституті, у нього з'явився ще один клієнт – медіахолдинг Live Network нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара. Інститут когнітивного моделювання керував медіахолдингом Вадима Столара Live Networks. Вони обслуговували його канали і водночас намагалися рятувати його репутацію, йдеться у статті.

"Зв'язки Олени Шуляк зі Столаром значно глибші. Давня бізнес-партнерка Шуляк Катерина Редько стає в цей момент співпраці з інститутом керівницею "Парус Холдінгу". Крім того, секретарем комітету, який очолює Шуляк, є Дмитро Ісаєнко – забудовник і депутат групи Столара. Це може також пояснювати, чому колишні члени ОПЗЖ дали ключові голоси під час прийняття скандальної містобудівної "реформи" 5655, проти якої виступив Європарламент. Саме Олена Шуляк є одним із ключових авторів цього законопроєкту", - наголодується у розслідуванні.

Також інститут співпрацював з Міжнародним фондом Вадима Новинського "Покровъ". Новинський, як і Столар, – фігурант Реєстру Zрадників, який веде Рух Чесно. Водночас ІКМ співпрацює з багатьма міністерствами.

"Серед клієнтів інституту є не лише фігуранти Реєстру Zрадників чи партія "Слуга народу". Кабмін теж направляє сюди наші податки. На сайті організації є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифри, Міндовкілля, Мінкультом та навіть МЗС. Причому тендерні закупівлі з-поміж усіх міністерств проводив лише Мінкульт. А всі решта працюють з інститутом без тендерів. Отже, Інститут когнітивного моделювання став тим інструментом, який одночасно працює з партією влади, міністерствами та урядом, а також відбілює репутацію фігурантів Реєстру Zрадників і співпрацює з колишніми регіоналами", - йдеться у матеріалі.