Мільйон на рік додаткового доходу: історія українського прокурора-пенсіонера

Яку пенсію отримує керівник Дніпропетровської обласної прокуратури Сергій Біжко

Гучний скандал з оформленням інвалідностей прокурорам змусив Генпрокурора України Андрія Костіна подати у відставку. Днями викрили, що у прокуратурі Хмельницької області 48 з 225 прокурорів, включаючи керівника, мають інвалідність та отримують додаткову пенсію, повідомляє портал “Коментарі”.

Однак це лише верхівка айсберга - така практика застосовується по всій Україні. Чимало керівників та працівників прокуратури мали оформлену інвалідність та отримували пенсію.

Так, прокурор Хмельницької області намагався виправдатися тим, що інвалідність отримав при вивченні матеріалів кримінальних справ і оформив її у 2017 році. Зараз він вже звільнений за власним бажанням.

А керівник Дніпропетровської обласної прокуратури Сергій Біжко став “інвалідом-пенсіонером” вже під час повномасштабної війни. Враховуючи дані, вказані в його декларації, він отримує пенсію лише два роки.






Наразі невідомо, чому чоловіку 1976 року народження дали інвалідність, однак, Біжко, отримавши посаду обласного прокурора Дніпропетровської області, звернувся до суду за перерахунком пенсії.

Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокурора. У рішенні від 15 листопада 2023 року суд зобов'язав Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області здійснити перерахунок та виплату пенсії Біжку Сергію Віталійовичу у розмірі 60% від суми місячної заробітної плати. Виплату перерахували без обмеження максимального розміру пенсії, на підставі довідки Дніпропетровської обласної прокуратури про розмір заробітної плати.

Відповідно до декларації Біжка, за 2023 рік на посаді обласного прокурора він заробив 1 млн, 782 237 грн, а це приблизно 148 тис. грн на місяць. Тож 60% від щомісячної зарплати Сергія Біжка становитиме приблизно 88 тис. грн.




Пересічні українці скаржаться, що оформлення інвалідності потребує багато часу та зусиль, а для прокурорів це питання вирішується за декілька місяців.

Викриття зловживань службовим становищем у прокуратурі - це навіть не половина справи. Головне, щоб був дотриманий закон, а порушники отримали відповідне покарання. Чи будуть масштабні перевірки у прокуратурі, скасування інвалідностей, якщо вони фіктивні, а відтак і пенсій - покаже час та діяльність нового Генерального прокурора.