Яблучний Спас 2024: нова дата, історія свята, що можна і не можна робити

Яблучний Спас за новим календарем - коли відзначатимуть в Україні

Яблучний Спас, другий із трьох Спасів, традиційно відзначається християнами 19 серпня. Проте у вересні 2023 року Православна церква України (ПЦУ) ухвалила рішення перейти на новий календар, що змінило дату свята. Тепер Яблучний Спас святкується 6 серпня, збігаючись із Преображенням Господнім.

Цей день випадає на час Успенського посту, тому в урочистий вівторок дозволяється з'їсти трохи риби. Витоки свята сягають дохристиянських часів, коли предки вважали, що природа починає свій шлях до осені з цього дня. Тоді слов'яни утримувалися від поїдання яблук нового врожаю до Яблучного Спасу, вважаючи це поганою прикметою. З прийняттям християнства на Русі, Яблучний Спас став співпадати з Преображенням Господнім, днем, коли апостоли дізналися, що Ісус – Син Божий.


Традиції та звичаї на Яблучний Спас

На Яблучний Спас прийнято відвідувати богослужіння, освячувати яблука та інші плоди, а потім ділитися ними з близькими, сусідами та нужденними. Також існував звичай ворожіння: якщо, загадавши бажання, відкусити шматочок освяченого яблука і він виявиться солодким, бажання здійсниться.

Також у цей день готують випічку з яблуками першого врожаю, чи то пироги чи торти, але обов'язково пісні.

Ще до християнства предки чинили обряд очищення будинку. Для цього використовували яблуко, церковну свічку та мотузку. Яблуко розрізалося навпіл, в одну частину вставлялася свічка, і, оминаючи весь будинок із цією конструкцією, читалися молитви. Після закінчення обряду залишки воску збирали в яблуко і закопували далеко від будинку.


Що не можна робити на Яблучний Спас

Як і у багатьох народно-церковних свят, Яблучний Спас має свої заборони. Цього дня не можна:

1. займатися прибиранням;

2. працювати на городі;

3. прати, шити чи в'язати;

4. вбивати комах;

5. галасливо святкувати;

6. вживати алкоголь.

Оскільки Яблучний Спас припадає на середину Успенського посту, слід дотримуватися харчової аскези. Дозволяється риба та пісна випічка з яблуками.


Прикмети на Яблучний Спас

З Яблучним Спасом пов'язано багато прикмет, таких як:

- погода на Спас віщує погоду на Покров;

- сухий день – до малодощової осені;

- велика кількість шпаків – до суворого січня;

- жовті листя - до швидкої осені.

Раніше вважалося, що зернові необхідно зібрати до Яблучного Спасу, щоб уникнути втрат через дощі.