Головна Новини Суспільство релігія Свято Маковія: ПЦУ розвінчала популярний міф цього дня
commentss НОВИНИ Всі новини

Свято Маковія: ПЦУ розвінчала популярний міф цього дня

У Православній Церкві України розповіли, звідки пішла традиція освячувати мак 14 серпня

13 серпня 2020, 11:45 comments1471
Поділіться публікацією:

Завтра, 14 серпня, християни відзначатимуть Маковія — День сімох мучеників Маккавеєвих. Чимало українців підуть у храми з "маковійчиками" — кошиками із плодами та букетами із трав, квітів і маку. У Православній Церкві України розповіли, що ця традиція оповита міфами.

Свято Маковія: ПЦУ розвінчала популярний міф цього дня

Так, незважаючи на співзвучність назви дня із маком, традиція його освячення ніяк не пов’язана з мучениками, а з’явилася на багато століть пізніше, аніж існували брати Маккавеєві.

Як йдеться у повідомленні ПЦУ, семеро старозавітних мучеників: брати Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім та Маркел, їхня матір Соломонія та наставник Єлеазар жили у II столітті до Різдва Христового. Тоді правив жорстокий сирійський цар Антіох. Залякуваннями і гоніннями він намагався змусити євреїв відступитися від приписів Божого Закону, однак праведники не зраджували вірі та не стали поклонятися язичницьким ідолам. Через це брати були страчені разом зі своїм наставником Єлеазаром, а матір померла під час молитви над їхніми тілами. Святі мученики отримали ім’я Маккавеєвих, адже це у перекладі з арамейської означає "молот". Слово лише фонетично подібне до українського "Маковія", або "віяти мак".

Натомість традиція освячення маку, роз’яснюють в ПЦУ, з’явилася на українських землях через те, що він дозрівав саме у серпні. Й бажаючи висловити свою вдячність Богові за врожай, люди почали приносити на освячення перші плоди, а з ними трави, квіти, мед і мак.

"Церква не засуджує цю традицію, яка нагадує нам про обов’язок бути вдячними Богові за всі дари, які зростила земля нам на благо, але наголошує, що зцілює та освячує нас лише благодать Божа, за щирістю нашої віри та по молитві", — йдеться у заяві ПЦУ.

Раніше стало відомо, як Україна святкуватиме цього року День Незалежності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини