Що не можна святити на Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: народні прикмети та звичаї

Дізнайтеся, які продукти слід освячувати на кожен Спас і які не можна приносити до церкви.

У серпні віруючі святкують три великі Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Ці свята супроводжуються богослужіннями, а парафіяни приносять до церкви кошики з їжею для освячення. Освячені продукти ставлять на святковий стіл, а залишки або зберігають, або роздають нужденним.

Портал "Коментарі" розповідає, що можна освячувати на Яблучний, Медовий та Горіховий врятував, також коли відзначаються ці дати за новим календарем.


Що освячувати на Медовий Спас

Медовий Спас, також відомий як Маковей, відзначається 1 серпня за новим календарем. Цього дня у церкві освячують мед та мак, які є головними символами свята. Також прийнято освячувати воду у колодязях.

В Україні на Перший Спас крім продуктів освячують і сезонні цілющі трави, такі як пижма, полин, ромашка, деревій, звіробій, рута та інші. З цих трав складають букет і зберігають його будинки для захисту від нечистої сили.


Що освячувати на Яблучний Спас

Яблучний Спас за новим календарем святкується 6 серпня та присвячений Преображенню Господньому. Цього дня у церкві освячують яблука, які, згідно з традиціями, можна їсти лише після освячення. Також приносять груші, сливи, виноград, горіхи, мед та горох у стручках.


Що освячувати на Горіховий Спас

Горіховий Спас, який також називають Хлібним, відзначається 16 серпня. Цього дня освячують горіхи, колосся, борошно та випічку. Освячений хліб обов'язково роздають членам сім'ї та їдять за здоров'я.

За традицією, на Третій Спас українці також освячують натуральні тканини та одяг із них, вірячи, що такі речі захистять від прокльонів та хвороб.


Що не можна освячувати на Спас

Список продуктів для освячення на Спаси обмежений. До церкви не можна приносити алкоголь, кров'яну ковбасу та матеріальні цінності.

На Медовий та Яблучний Спаси не можна освячувати м'ясо, яйця та молочні продукти, оскільки до 14 серпня триває Успенський піст, під час якого заборонено вживати продукти тваринного походження.


Народні прикмети на Медовий, Яблучний та Горіховий Спас

Зібрали кілька народних прикмет на кожен із Спасів. Ці прикмети є частиною народного календаря та допомагають людям передбачати погоду та будувати плани на майбутнє.

Медовий Спас (Маковей)
Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то буде йти дощ.
Зібраний мед: вважається, що мед, зібраний до Медового Спасу, має особливу силу і цілющі властивості.
Умивання водою з освяченими травами: вважається, що вмивання водою, до якої були додані освячені трави, приносить здоров'я та красу.
Бджоли починають готуватися до зими: якщо бджоли рано починають закривати льотки у вуликах, то зима буде ранньою та суворою.

Яблучний Спас
Освячені яблука: до Яблучного Спасу не можна їсти яблука нового врожаю, а після освячення в церкві вони стають "чарівними" і приносять здоров'я.
Погода на Спас визначає осінь: якщо день ясний, то осінь буде сухою, якщо дощовий – дощовий.
Зоря в день Спаса: якщо на Яблучний Спас увечері яскрава зоря, то осінь буде вітряною.
Насолода яблука: якщо перше освячене яблуко солодке, то рік буде вдалим і благополучним.

Горіховий Спас (Хлібний Спас)
Збір горіхів: до Горіхового Спас збирають горіхи, і якщо їх багато, зима буде м'якою.
Вода та хліб: на Горіховий Спас прийнято освячувати воду та хліб, які вважаються захистом від хвороб та негараздів.
Погода: якщо на Горіховий Спас іде дощ, осінь буде мокрою, якщо сонячно – зима буде холодною.
Якщо у цей день починають відлітати журавлі, то незабаром настануть холодні дні.