Різдво-2020: як проходять святкування в Віфлеємі

Пандемія коронавірусу змусила змінити підхід до свят у 2020 році

Палестинське місто Віфлеєм сьогодні святкує Святвечір, але через пандемію COVID-19 святкові заходи в цьому році зможе відвідати невелика кількість людей.

Всього 12 місяців тому Віфлеєм, шанований як місце народження Ісуса, відзначав свій самий жвавий святковий сезон за останні два десятиліття на тлі стійкого зниження насильства в регіоні та сплеску числа паломників і туристів.

Але тепер готелі, які розширювалися у 2019 році, закриті віконницями, і багато урочистостей проходитимуть в основному онлайн.

Проте, усвідомлюючи, що в цю пору року погляди всього світу спрямовані на їх місто, влада Віфлеєма каже, що хочуть бути маяком надії.

"Є обмеження на пересування людей і на соціальні мережі, але це Різдво, а Різдво дає людям надію на кращі часи", - сказав мер міста Антон Салман під час звернення, перебуваючи поруч з величезною різдвяною ялинкою на площі.

Новопризначений латинський патріарх Єрусалиму Пьербаттіста Піццабалла, який сам заразився вірусом і видужав, очолить в цьому році скорочені торжества. А ось 85-річний палестинський президент Махмуд Аббас не буде присутній на щорічній опівнічної месі в церкві Різдва Христового, повідомив палестинський чиновник.

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський привітав католиків України зі святом Різдва Христового. Своє вітання Зеленський також пов'язав з карантином в Україні, назвавши його серйозним випробуванням в цьому році. Також президент зазначив, що Різдво дарує надію на порятунок і віру в те, що добро і милосердя переможуть і побажав, щоб ці дві речі наповнили серця тих, хто відзначає свято. Чиновник просить тримати дистанцію, але не відвертатися один від одного, носити на обличчі маски, але разом з нею і посмішки, і бачити їх на обличчях близьких.