Ця давня традиція на Провідну неділю оскверняє місце поховання родичів

Священик розповів, чого не варто робити під час відвідування кладовищ у Провідну неділю

На Провідну неділю українці традиційно відвідують цвинтарі, аби вшанувати пам'ять своїх рідних. Проте деякі звичаї, зокрема залишення на могилах пасок, крашанок та інших продуктів, не лише зайві, а й суперечать християнським принципам. Про це повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

Зокрема, як пояснив ієромонах Марк Левкін, традиція залишати їжу на могилах має дохристиянське походження й мало пов'язана з православною вірою.

При цьому священник зауважив, що їжа на кладовищах приваблює тварин, які вночі розтягують освячені продукти, чим оскверняють місце поховання.

"Найкраще, що ми можемо принести на могили – це не їжа й питво, а щирі молитви за упокій душі. Наші близькі не потребують харчів, бо їх там немає. Є лише наша пам’ять і наш обов’язок утримувати могили в чистоті", – зазначив ієромонах.

Він також підкреслив, що замість залишення їжі на цвинтарі, варто передати її бідним та нужденним як прояв милосердя в пам'ять про покійних.

Священик додав, що у Провідну неділю важливо прийти на кладовище разом із родиною, згадати померлих у молитві й розділити з ними радість Христового Воскресіння.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що цього року Провідна неділя припадає на 27 квітня. У цей день християни моляться за упокій душ померлих, відвідують кладовища, ставлять свічки та згадують рідних, що відійшли у вічність.

За давніми віруваннями, у Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Протягом тижня в оселях ставлять запалені свічки та крашанки на вікнах, щоб душі знайшли дорогу додому. А на Провідну неділю вони повертаються назад на небеса, і родичі йдуть на кладовище, щоб попрощатися. Вірили, що дощ у цей день — це сльози душі, яку не прийняли до раю.