Головна Новини Суспільство релігія Чи є Івана Купала церковним святом: пояснення ПЦУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є Івана Купала церковним святом: пояснення ПЦУ

Православна Церква України розвінчала міфи про святкування Івана Купала

6 липня 2020, 11:30 comments1803
Поділіться публікацією:

Свято Івана Купала — не одне й те саме, що Різдво Іоана Предтечі, яке святкується 7 липня. Про це повідомляється на сторінці Православної Церкви України у Facebook.

Чи є Івана Купала церковним святом: пояснення ПЦУ

Так, у ніч на 7 липня у багатьох куточках України на берегах водойм влаштовують гуляння на честь Івана Купала. Під час свята стрибають через вогнища та шукають папороть у лісі. При цьому, в народі побутує думка, що Купала – народна назва церковного свята Різдва Іоана Предтечі, яке відзначається 7 липня. У ПЦУ наголосили, що це не так, і ці дві події не мають між собою нічого спільного.

Святкування Купала нібито пов’язане із язичницьким божеством кохання та продовження роду, однак в язичницькому пантеоні богів великого князя Володимира Святославича, про який ідеться в "Повісті временних літ", такого божества не було. А вперше Купало згадується у Густинському літописі XVII століття. Як пояснили у ПЦУ, ім’я цього "божества" з’явилося внаслідок непорозуміння: літописець з Густинського монастиря, описуючи ігрища з купаннями, ототожнив спосіб гулянь з назвою "божества".

А от ім’я Іван вже надали в народі, ототожнивши із пророком Іоаном Предтечею, Хрестителем Господнім, Різдво якого Церква відзначає 7 липня. Згідно з Євангелієм, Іоан Предтеча був родичем Христа і народився на шість місяців раніше.

Зазначається, що у дохристиянські часи Купала було ритуальним святом, пов’язаним із астрономічним явищем – літнім сонцестоянням. Язичники поклонялися сонцю та проводили різноманітні ритуали задля гарного врожаю та добробуту.  Раніше Купала відзначали 23-24 червня, але із введенням григоріанського календаря та після переходу на новий стиль, стали святкувати 6-7 липня.

У ПЦУ резюмували, що Івана Купала та Різдво Іоана Предтечі – абсолютно різні свята. Й лише останнє є великим святом для християн.

Нагадаємо, в Україні набирає популярності День батька: що це за свято і коли відзначають.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини