"Зависання пацієнтів": Голубовська розповіла про ускладення у хворих на коронавірус

Під час особливого явища "зависання" деякі пацієнти навіть за наявності покращень не можуть обійтися без апаратів ШВЛ

Коронавірус — хвороба непередбачувана та здатна пристосовуватися до впливу зовнішнього впливу. Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська певна: за майже рік пандемії в Україні клінічний перебіг COVID-19 змінився, як мінімум, п’ять разів, пише ZN.UA.

Попри те, що за останній час в Україні щодня реєструється помітно менше випадків (порівняно навіть із листопадом 2020 року — ред.), хворих, у яких коронавірус перебігає у важкій формі, значно більше.

Явище, коли пацієнт надходить у нормальному стані, але згодом його стан погіршується і процес реабілітації розтягується на довгий час, Ольга Голубовська називає "зависанням пацієнтів". За словами лікарки, такі хворі навіть при покращенні стану здоров’я не можуть обходитися без кисневої "підтримки". У окремої категорії пацієнтів захворювання може загострюватися ще кілька разів, кожен із яких ладен закінчитися летально.

"Спочатку у нас було просто багато різних хворих. Зараз начебто дещо менше, але серед них дуже багато важких. А ресурсів на важко хворого потрібно більше – біля нього потрібно знаходитись цілодобово", — пояснює Голубовська.

Також лікар-інфекціоніст стверджує, що зараз почастішали випадки, коли люди навіть із підтвердженим COVID-19 воліють лікуватися вдома, а не у медичному закладі. При цьому значна частка серед таких осіб — пацієнти, які потребують штучної вентиляції легенів.

"Зараз люди набрались якогось досвіду, стали хоробрішими, і вдома лікуються навіть чимало киснезалежних. Можливо, це одна з причин того, що госпіталізовувати почали більш важких хворих. Але вона не єдина", — розмірковує пані Ольга.

Конкретних прогнозів лікарка не береться давати, лише наголошує, що за підозри на коронавірус необхідно обов’язково звернутися до лікаря. Це пов’язано із тим, що раннє медичне втручання завжди позитивно впливає на лікування будь-якої патології.

Також на порталі "Коментарі" можна знайти відповідь Голубовської щодо того, коли можна збивати температуру при COVID-19.

Додатково видання інформувало про безпеку лікарських препаратів для дітей.