Якої шкоди здоров'ю може нанести хліб з магазину

Секретами виготовлення і вживання найбільш поширеного продукту поділився пекар

Як говорить відоме прислів'я "Хліб всьому голова". Однак, останнім часом почастішали випадки продажу неякісного мучного продукту, який можна помітити практично на кожному українському столі.

Так, небезпеку для здоров'я становлять продукти, які виготовлені з порушенням як традиційних, так і інноваційних технологій. Зокрема, хліб може бути заражений пліснявою і токсинами, що навряд чи вважається корисним для людського організму.

Про це розповів пекар Ігор Лаврешін.

"Хліб - це дуже складний продукт. У службовій літературі з приводу якості хліба описаний комплекс характеристик, які обумовлюють споживчі властивості цього продукту і його харчову безпеку. Якщо ви готуєте дома - звичайно, ви не порушуєте технологію виробництва хліба, у вас завжди хліб буде ідеальний , він ніколи не буде псуватися. Якщо ми купуємо хліб у великих торгових мережах, тут можуть таїтися всілякі секрети, і не виключені випадки, коли ви будете отримувати на ваш стіл хліб, заражений пліснявими грибами або патогенною флорою , - ділиться секретами майстер з виготовлення хліба.

Окрему небезпеку для здоров'я, яка турбує експертів, становить цвіль.

"Небезпеку представляє не стільки сама цвіль, скільки мікотоксини, які містяться в такому хлібі, продукти життєдіяльності цих грибів. Якщо будете його постійно вживати в їжу, це може завдати чималої шкоди здоров'ю. Зрізати цвіль і вживати хліб не можна ні в якому разі. Якщо ви бачите хоч найменшу колонію цвілі, такий продукт підлягає утилізації ", - застерігає пекар.

Ще до можливих шкідливих факторів фахівці відносять появу так званої "картопляної хвороби". А для довгого зберігання хліб рекомендують заморожувати, або зберігати в дерев'яній хлібниці. Втім, підійде і алюмінієвий посуд.

Відзначимо, що стандартний термін зберігання хлібобулочних виробів становить до семи днів.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні виростуть ціни на хліб і хлібобулочні вироби. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.