Як в Україні хочуть поліпшити систему психологічної допомоги населенню — експерт

Українські пацієнти вперше зможуть скористатися послугами швидкої паліативної допомоги

Представники вітчизняного МОЗ у 2021 році поліпшили Програму медичних гарантій. Як розповіла спеціально для порталу "Коментарі" перший заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як, цією ініціативою передбачено відразу 35 різних пакетів медпослуг для українців.

Своїм баченням ситуації чиновниця поділилася з нашими журналістами під час проведення Всеукраїнського форуму "Україна. 30".

"Майже 3000 лікарень уклали співпрацю з Національною службою здоров'я України, — говорить Ірина Садов'як. — Підключилися за різними пакетами: стаціонарної допомоги, лабораторної допомоги, онкологічної і так далі. В цьому році вперше є пакет, який називається "Психіатрична допомога, що надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров'я". Також — виїзди швидкої паліативної допомоги, якої теж раніше не було".

За словами заступника міністра, всі ці послуги є новими, вони з'явилися в результаті існуючих запитів українських лікарень.

"Кожен пакет будь-яка лікарня може отримати після укладення договору з НСЗУ. Через певні вимоги ми хочемо поширити психологічну консультацію. Наприклад, побувати на консультації у психолога рекомендують жінці, яка надходить до пологового будинку. Рекомендують побувати у психолога і пацієнтам дитячої лікарні".

Таким нововведенням, на думку Ірини Садов'як, влада хоче підкреслити важливість психологічного супроводу та підтримки.

"Психіатрія займається вже серйозними патологіями, а ми часто спостерігаємо, що пацієнти стикаються саме з психологічними проблемами. Такі стани не потребують психотерапевта, але вимагають супроводу психолога", — пояснює чиновник.

Саме тому, підкреслює Садов'як, окремі пакети, які лікарням пропонує НСЗУ, серед обов'язкових вимог мають наявність психолога в штаті установи.

Відзначимо, що паліативною допомогою є особливий підхід до лікування важкохворих пацієнтів. В його основі — психологічна і духовна підтримка хворого, а також немедикаментозні спроби полегшити біль від серйозних захворювань, наприклад, онкології. Може застосовуватися незалежно від віку пацієнта.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що лікар розповів про найпоширеніші симптоми, характерні для дельта-штаму коронавірусу. Подробиці читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які захворювання можуть загостритися через вплив сонця.