Виявлено новий небезпечний симптом, що виникає через тривалий час після одужання від COVID

Виявлено високий ризик проблем із серцем

Ризик нових проблем із серцем значно вищий після одужання від COVID. Про це повідомляє Reuters.

Велике дослідження показало, що тривалий час після одужання від COVID-19 люди стикаються зі значно більшим ризиком нових проблем з серцем.

Дослідники з Міністерства у справах ветеранів США порівняли частоту нових серцево-судинних проблем у 153 760 осіб, інфікованих коронавірусом до появи вакцин, 5,6 мільйона людей, які не заразилися вірусом, і ще 5,9 мільйона людей, чиї дані були зібрані до пандемії.

У середньому через рік після одужання від гострої фази інфекції у тих, хто пережив COVID-19, ризик серцевого нападу вищий на 63%, ризик проблемного нерегулярного серцевого ритму – на 69%, ризик інсульту – на 52%,

Згідно зі звітом, опублікованим в Nature Medicine, на 72% вищий ризик серцевої недостатності та майже втричі вищий ризик потенційно смертельного згустку крові в легенях у порівнянні з двома іншими групами. Підвищений ризик серед колишніх пацієнтів з COVID-19 був очевидний у молодих і літніх, чоловіків і жінок, людей з цукровим діабетом і без нього, із захворюваннями нирок і без них, а також у курців і некурців, сказав Зіяд Аль-Алі з Системи охорони здоров'я Сент-Луїса та Вашингтонського університету у Сент-Луїсі.

Ризик був високим навіть у людей, які хворіли на COVID-19 легкого ступеня і не потребували госпіталізації через це, зазначив він у твіттері.

"Це справді нікого не пощадило. Люди з COVID-19 повинні уважно ставитися до свого здоров’я та звертатися за медичною допомогою, якщо у них виникають такі симптоми, як біль у грудях, тиск у грудях, сильне серцебиття, набряки в ногах тощо", - сказав Аль-Алі Reuters.

Як повідомляли раніше "Коментарі", лікарі назвали можливі нетипові симптоми "Омікрону".