Виробник вакцини Pfizer розповів про побічну дію препарату

Виробник запевняє, що побічні ефекти від щеплення незначні

У суспільстві не вщухають суперечки між противниками вакцинації і їх опонентами. Одним з доводів тих, хто виступає проти щеплень, є наявність побічних ефектів від застосування вакцин. Представники компанії Pfizer, яка є виробником вакцини від коронавірусу опублікували звіт про побічні ефекти. У документі в розгорнутому вигляді вказані можливі побічні ефекти в порівнянні з вакциною проти правця, яку більшість людей отримують в дитинстві.

Так, і в тому, і в іншому випадку найбільш поширеною реакцією є стомлюваність, головний біль і біль у місці введення. Крім того, спостерігалися підвищення температури, почервоніння і біль в місці ін'єкції.

Згідно з дослідженнями Pfizer, в яких на добровільних засадах взяли участь понад 43 тисяч осіб від 16 до 71 року (їм пропонували тестувати вакцину протягом 7 місяців), померло всього шестеро. Причому, як відзначають в компанії, четверо з них отримували плацебо, і тільки двоє - вакцину. Представники Pfizer запевняють, що смертельні випадки не пов'язані з щепленням.

У порівнянні з контрольною групою, що одержувала плацебо, встановлено, що в більшості випадків побічні ефекти розвивалися після другої дози, яку вводили через 3 тижні після першої.

Як повідомляв портал "Коментарі", кампанії по вакцинації громадян вже почалися в деяких країнах. Першою про щеплення заявила Великобританія. Тепер на черзі Канада, де влада вирішила компенсувати громадянам проблеми зі здоров'ям, в разі, якщо вакцини будуть мати побічний ефект. Так, у відомстві уточнили, що компенсація буде поширюватися на всі вакцини, які офіційно використовуються з дозволу Департаменту охорони здоров'я країни.