Вчені визначили пацієнтів, які частіше за інших помирають від коронавірусу

Небезпечний зв'язок між Covid-19 і хворобою серця виявили американські кардіологи

Вчені з нью-йоркського Медичного коледжу Weill Cornell визначили групу пацієнтів, у яких ризик померти від Covid-19 набагато вищий ніж в інших. У небезпеці можуть опинитися ті, у кого є проблеми в правій частині серця. Про це йдеться в статті, опублікованій в спеціалізованому журналі Journal of the American College of Cardiology.

Вчені з медичного коледжу обстежили 510 пацієнтів, які хворі на Covid-19. Середній вік добровольців - 64 роки, а дві третини з них - це чоловіки. Кожному з них зробили ехокардіографію. І у кожного третього виявили дилатацію правого шлуночка. Тобто, їхній обсяг камери серця збільшився, а товщина серцевої стінки залишилася колишньою. Крім того, у 15 відсотків пацієнтів лікарі спостерігали дисфункцію шлуночка - він скорочувався значно менше, ніж повинно бути в нормальному стані.

Завдяки цим дослідженням, працівники Медичного коледжу в Нью-Йорку дійшли висновку, що люди, у яких є проблеми з правим шлуночком серця, частіше вмирають від ускладнень коронавірусної інфекції - приблизно у 2,5 раза. Якщо ж спостерігається дилатація, то ризик смерті стає вищим в 1,4 раза.

Річ у тім, що саме правий шлуночок нагнітає кров в легені, щоб отримати кисень. Коли вони вражені коронавірусом, кровотік порушується, як і серцева функція.

Поки це тільки результати дослідження, викладені в науковій статті. Чи буде брати їх на озброєння ВООЗ - поки що невідомо.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, де в аеропорту найпростіше підхопити коронавірус.