В Україні планують забезпечити можливість заповідати свої органи онлайн

Щорічно понад п'ять тисяч українців потребують пересадки органів. Кількість врятованих пацієнтів може збільшити популяризація посмертного донорства

МОЗ України співпрацює із Міністерством цифрової трансформації з питання створення у "Дії" розділу для узгодження українцями наміру стати посмертними донорами. Про це повідомляє Укрінформ.

У МОЗ планується, що заявам про згоду стати донором після смерті на порталі державних послуг "Дія" буде відведено окремий розділ, інформація з якого до смерті підписантів буде таємницею навіть для лікарів.

"Ця інформаціє має ставати доступною, якщо людині буде констатовано смерть мозку, адже після цього трансплант-координатор формує картку потенційного донора в Єдиній державній інформсистемі трансплантації", - наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами міністра, щойно ініціатива стане технічно можливою, в Україні розпочнеться масштабна інформаційна компанія із популяризації посмертного донорства.

Зазначимо, що нещодавно у Львові розпочав роботу Центр трансплантології при Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Наразі, в Україні готується до запуску пілотний проєкт з пересадок підшлункової залози та печінки пацієнтам за рахунок бюджетних коштів.

Щорічно операцій із трансплантації різних внутрішніх органів потребують більше п’яти тисяч українців, багато з яких може врятувати саме поширення явища згоди громадян України на використання їхніх органів для пересадки іншим, в разі настання клінічної смерті.

"Коментарі" такожповідомляли, що китайським хірургам-трансплантологам вдалося провести успішну операцію із пересадки голови. Під час процедури лікарям вдалося відновити хребет, нерви і кровоносні судини.