В Україні через кілька місяців хочуть показати прототип вакцини проти Covid-19

Стало відомо, як українські вчені розробляють вакцину проти коронавірусу

В Україні займуться розробкою вакцини проти Covid-19, а прототипи можуть бути готові вже через два-чотири місяці. Про це розповів "Вістям" академік-секретар відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

Так, гранти від Національного фонду досліджень на розробку вакцини отримали два інститути НАН. Львівський інститут біології клітини виграв близько 10 млн грн, а Інститут біохімії - 3 млн грн. Однак поки що фінансування виділено не було, говорить Комісаренко.

Працювати українські вчені зможуть, як тільки отримають гроші. У планах розробка відразу декількох прототипів вакцин. Зараз у світі є близько 170-180 прототипів вакцин, повідомив Комісаренко. З них близько 40 знаходяться на етапі клінічних випробувань, а дев'ять вже перейшли до завершальної стадії. Вакцини можуть містити у своєму складі ослаблені збудники хвороби, фрагмент ДНК, РНК, власне білки.

Як розповів Комісаренко, для створення прототипу вакцини потрібно два-чотири місяці. Після чого почнуть випробування. Цей етап складний і вимагає великих витрат, тому вчені не впевнені, чи зможе Україна "потягнути" такий проект.

Нагадаємо, МОЗ назвало компанії, з якими веде переговори щодо закупівлі вакцини проти COVID-19.