Українка створила новий засіб контрацепції: за це отримала престижну нагороду у США

Американську нагороду MacArthur називають ще "винагородою геніїв"

Українка Поліна Лішко отримала престижну американську нагороду MacArthur за створення нового жіночого контрацептива. Про це повідомляє Голос Америки.

Особливість винайденого протизаплідного препарату полягає в тому, що він є негормональним, адже у його основі рослинні компоненти. Ефективність препарату полягає в тому, що він впливає на сперму та не дозволяє сперматозоїдам запліднити яйцеклітину.

Надалі, на основі досліджень Лішко можуть бути створені й нові контрацептиви для чоловіків, а також унісекс-контрацептиви.

"Стипендія MacArthur змінює життя. Це величезний поштовх не лише для мене, але й для моєї команди. Адже це демонструє визнання важливості репродуктивної фізіології", – підкреслила Лішко.

Крім винагороди, науковиця отримає стипендію у вигляді 625 тисяч доларів фінансування досліджень впродовж наступних 5 років.

Відомо, що Поліна Лішко є професоркою молекулярної та клітинної біології. Вона разом з чоловіком Юрієм Кірічком працює в університеті Берклі у Каліфорнії. Подружжя навчалося у столичному Інституті фізіології імені Богомольця і згодом переїхало до США.


Раніше "Коментарі" повідомляли про те, чому дітям корисно мати собаку.