Україна має намір розробляти вакцину від коронавірусу спільно з іншими країнами

Україна прагне приєднатися до Стратегії ЄС щодо вакцинації від коронавірусу

Україна має намір приєднатися до Стратегії Євросоюзу щодо вакцинації від коронавірусу Covid-19. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина "Інтерфаксу-Україна".

За її словами, зараз Україна веде дискусію про те, як наша країна може приєднатися до глобальних ініціатив із розробки або закупівлі вакцин.

"Зокрема, Європейська комісія кілька тижнів тому оприлюднила стратегію з вакцинації в рамках ЄС: там є блок, який стосується міжнародного співробітництва. Якраз цього тижня я буду вже докладно спілкуватися із колегами з Єврокомісії про те, як Україна може приєднатися до цих зусиль, як мінімум, у порядку отримання оперативної інформації", - сказала Стефанішина.

Повідомляється, що в Україні вже проводилися консультації з компаніями на внутрішньому фармринку.

"Ми спілкувалися з країнами Європи, і багато чуємо про те, що є сенс інвестувати зусилля в розробку ліків. Сьогодні я знаю, що найбільші фармацевтичні компанії України вже у співпраці з іноземними фармкомпаніями працюють над розробкою ліків. Тому ми хочемо бути в тренді та у політичному діалозі із глобальних ініціатив щодо вакцинації", - зазначила Стефанішина.

Але, при цьому, за її словами, не треба забувати про питання розробки ліків. Стефанішина додала, що в Україні дуже мало потужностей для виробництва вакцини або компонентів для вакцинації, проте – потужний фармацевтичний бізнес.

Нагадаємо, в ЄС уклали перший контракт на закупівлю вакцини проти коронавірусу.