Головна Новини Суспільство медицина У МОЗ не підтвердили, що поставка вакцини через фірму "Лекхім" було вимогою китайської сторони
commentss НОВИНИ Всі новини

У МОЗ не підтвердили, що поставка вакцини через фірму "Лекхім" було вимогою китайської сторони

Директорат фармацевтичного забезпечення МОЗ визначив запитувану інформацію "конфіденційною"

18 січня 2021, 10:05 comments1057
Поділіться публікацією:

Як відомо, вакцину проти COVID-19 від китайської компанії Sinovac Україна планує закуповувати через фірму "Лекхім", яку пов'язують з міністром охорони здоров'я часів президентства Януковича Раїсою Богатирьовою. За словами глави МОЗ Максима Степанова, дана вимога надійшла від самого китайського виробника, про що міністр заявив в інтерв'ю виданню "Настоящее время" . "Коментарі" вирішили розібратися, чи дійсно Sinovac висунуло вимогу закуповувати препарат через "Лекхім", запросивши документальне підтвердження словам міністра охорони здоров'я України.

У МОЗ не підтвердили, що поставка вакцини через фірму "Лекхім" було вимогою китайської сторони

Вакцина від Sinovac - фото з відкритих джерел

"Компанія Sinovac Biotech, яка хотіла здійснювати поставку в Україну через це фармпідприємство, а це далеко не маленьке фармпідприємство, яке, наскільки я розумію, давно співпрацює з компанією Sinovac Biotech, і це була умова китайської сторони, що свою поставку вони будуть здійснювати через це підприємство. Тому з ними уклали договір ", — заявляв в інтерв'ю Максим Степанов.

"Коментарі" надіслали інформаційний запит до Міністерства охорони здоров'я України з проханням надати офіційну документацію, яка може підтвердити або спростувати слова міністра, згідно зі статтею 5 Закону України "Про доступ до публічної інформації", на що у відповідь отримали відмову.

Директорат фармацевтичного забезпечення МОЗ визначив запитувану інформацію "конфіденційною", внаслідок чого в Міністерстві не змогли підтвердити інформацію про те, що поставка вакцини через фірму "Лекхім" було вимогою китайської сторони.

"Стаття 7 Закону визначає, що конфіденційна інформація — інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб'єктів владних повноважень, і яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов. У зв'язку з вищепереліченим, запитувана Вами інформація не може бути віднесена до публічної і бути відкритою до загального доступу ", — відповіли в Директораті фармацевтичного забезпечення МОЗ.

У МОЗ не підтвердили, що поставка вакцини через фірму ”Лекхім” було вимогою китайської сторони - фото 2

Які саме відомості в МОЗ визнали конфіденційною інформацією (вартість препарату, маржу компанії-виробника або обсяг фінансування), і чому до них обмежили доступ, в Директораті не пояснили.

Раніше в виданні "Ліга", повідомляли, що громадська організація "Пацієнти України" заявила про те, що Степанов дав особисто доручення укласти договір на закупівлю вакцин саме з компаніями Sinovac і "Лекхім". В організації також додали, що в постах, новинах і зверненнях дають посилання на джерела.

"Коментарі" також попросили компанію Sinovac підтвердити або спростувати слова міністра охорони здоров'я України стосовно закупівлі вакцини, проте відповідь на запит поки що отримати не вдалося.

Як повідомлялося раніше, Україна відмовилася від вакцини проти коронавірусу, яка дешевше в шість разів.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини