Головна Новини Суспільство медицина Скандали навколо закупівлі вакцин проти коронавірусу: чому Україні загрожує затримка з поставками
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандали навколо закупівлі вакцин проти коронавірусу: чому Україні загрожує затримка з поставками

Експерти розповіли, чому в Україні виникають проблеми з поставками вакцини проти коронавірусу і як їх можна вирішити

21 січня 2021, 08:15
Поділіться публікацією:

У світі в цілому й Україні зокрема почали спалахувати скандали, пов'язані із закупівлею та виробництвом вакцин. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому це відбувається, як ситуацію у своїх геополітичних цілях можуть використовувати великі гравці і як це вже відбивається на Україні.

Скандали навколо закупівлі вакцин проти коронавірусу: чому Україні загрожує затримка з поставками

Вакцина против COVID-19. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Уповільнена реакція України

Співзасновник Українського інституту майбутнього і Центру економічного відновлення Анатолій Амелін звертає увагу, що зараз майже всі розвинені країни, які мають ефективний менеджмент, зайняті постачанням вакцин, щоб побороти вірус COVID-19 у своїх державах. В Україні ж, підкреслює він, цей процес рухається дуже повільно.

"Ми відстаємо практично від усіх. І це знову демонструє неефективність української влади. Тепер це проявляється в забезпеченні вакцинації населення. Рятує, що в Україні почав формуватися колективний імунітет до даного вірусу. Це видно по динаміці нових випадків, по наповнюваності лікарень. 30-31 листопада були піки, після чого захворюваність йде на спад. Навіть новорічні свята не сильно вплинули на зростання зараження і нові випадки", — підкреслює Анатолій Амелін.

Він також прокоментував скандали, які спалахують навколо вакцин. І дивні речі з поставками вакцини від китайської компанії Sinovac через фірму "Лекхім", і спроби просування російської вакцини "Супутник V" не тільки на окупований Донбас, а й на іншу частину України.

"Важливо розуміти: що б ми не вибрали, завжди будуть опоненти. Це глобальна конкуренція компаній, що виробляють вакцину і мають на це мільярдну капіталізацію. Вони будуть використовувати будь-який привід, щоб перемогти у "вакцинній війні". Є й геополітичні моменти. Було б дивно, якби під час Другої світової війни СРСР купував фармакологічні засоби у фашистській Німеччині. Така ж ситуація у нас зі "Супутник V"... Ми повинні враховувати і це, і те, що купувати можна лише вакцини, які пройшли всі три стадії клінічних випробувань. Що стосується звинувачень у фірмах-прокладках ... Важко сказати, чому український уряд не працює безпосередньо з постачальниками. Можливо, хтось купив партію особисто для себе — і тепер перепродує. З іншого боку, звинувачення в прокладках можуть використовуватися, щоб збити когось в конкурентній боротьбі", — зазначає Анатолій Амелін.

Вакцина — єдиний спосіб боротися з коронавірусом

Економічний експерт Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов нагадує, що вакцинація є єдиним можливим способом боротьби з епідемією в найкоротші терміни. Він зазначає, що в існуючих графіках вакцинації створення масового імунітету (понад 70% вакцинованих) заплановано в розвинених країнах до кінця 2021 — початку 2022 року. А в країнах, що розвиваються і країнах третього світу — до середини 2023 року.

"Будь-які непередбачені обставини можуть відсунути графік вакцинації, — підкреслює експерт. — А вибитися із загальносвітового графіка вакцинації загрожує, ізоляцією туристичних і торгових потоків, які є основою стабільного економічного зростання".

Розвинені країни (США, Великобританія) резервують, за словами Адріана Пантюхова, надмірні дози вакцин, щоб убезпечити себе від можливих ризиків.

"Наприклад, резерву (замовлення) Канади вистачить, щоб вакцинувати 304% населення, Великобританії — 302%. А країни, які відмовилися, або не встигли забронювати достатню кількість вакцин, можуть постраждати від перебоїв з поставками. Так, німецький виробник Pfizer призупинив виробництво вакцин до лютого — для додаткового розширення виробництва. Він слідував ідеї "Зараз — менше, набагато більше  — потім", пообіцявши збільшити поставки до 2 млрд доз у 2021 проти 1,3 млрд запланованих, — зазначає експерт. — Але постраждалі країни обурилися. Тільки в ЄС шість країн заявили, що їх графіки вакцинації постраждали через непередбачену відстрочку. Крім того, для вакцини, якої необхідно дві дози — затримка поставок критична".

Навіть без затримок в поставках — вакцина доступна в обмеженій кількості, продовжує Адріан Пантюхов. А вакцинація осіб в зоні ризику — це першочерговий пріоритет.

"Країни, які допускають верховенства "грошей над правом", не має значення через помилки, або навмисно, ризикують високими цифрами смертності та проривом першого бар'єру захисту (лікарі). Так в Польщі, кілька державних службовців і артистів отримали першу дозу вакцини, перед "0-ми пацієнтами" — лікарями, — розповідає експерт. — Нагадаю, що країни, які першими впораються з епідемією, отримають потужну конкурентну перевагу, що ми могли спостерігати в Китаї. Пройшовши пік захворюваності в січні-лютому минулого року, він один з небагатьох зберіг позитивну динаміку ВВП у 2020-му — зростання склало 2,3%. Країна, яка зніме карантинні обмеження, зможе безпечно приймати туристів, і відновлювати ділову діяльність".

Україна, на жаль, залишається серед аутсайдерів, забронювавши вакцин всього на 5% населення, зазначає Адріан Пантюхов.

"Для нас це означає — повільне відновлення втраченого економічного зростання під час кризи. І кілька додаткових сплесків захворюваності, попередньо цієї весни й до наступної зими", — прогнозує експерт.

Нагадаємо, експерти розповіли, чи може стати вакцинація проти коронавірусу обов'язковою для українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини