Що з’їсти, щоб не облисіти: вчені наполегливо рекомендують
Густа розкішна шевелюра – це, на жаль, не назавжди. Але облисінню можна запобігти
Вчені переконані: аби волосся було здоровим і взагалі – було, немає нічого важливішого, ніж відповідне харчування. Правильно сформувати свій раціон потрібно заздалегідь, а не тоді, коли починаєш активно втрачати волосся
У більшості чоловіків облисіння (алопеція) починається в 40+. Причини різні: генетика, часті стреси, гормональні зміни, захворювання (відомі випадки повного випадіння після коронавірусу), неправильне харчування. У цьому ланцюжку харчування – те, що людина точно може контролювати.
Китайські вчені виявили, що ризик повного випадіння волосся значно зростає у тих, хто регулярно вживає солодкі газовані напої. Зловживання солодощами теж шкодить волоссю.
В зоні ризику – любителі чипсів. Відомо, що чіпси можуть містити до 46% трансжирів, які знижують кількість чоловічих гормонів. Облисіння якраз і є одним із симптомів зменшення рівня тестостерону в організмі.
Ще один "убивця волосся", на думку науковців, – суші. А вірніше, велика кількість солі у їхньому складі. Через неї шкіра голови починає дуже інтенсивно виділяти жир, що стає причиною випадіння волосся.
Останні дослідження проблеми алопеції, проведене британськими вченими, показало: облисіння пов’язане з дефіцитом в організмі двох мікроелементів – цинку та заліза. Цинк покращує роботу сальних залоз навколо фолікулів. Залізо – важлива складова гемоглобіну, який транспортує по організму кисень, необхідний для росту будь-яких клітин – волосяних у тому числі. Цинк в організмі людини не виробляється, тому отримати його можна тільки з певних продуктів. Із залізом ситуація простіша, але його рівень також потрібно поповнювати, оскільки з різних причин він може падати.
При дефіциті цинку лікарі рекомендують налягати на яйця, молочні продукти, печінку та яловичину. Яйця краще вживати перепелині – в них більше поживних речовин, до того ж є вітамін Е, що приймає участь в жировому обміні, та Омега-3.
Багате на цинк насіння льону – його краще вживати сирим, попередньо подрібнивши в кавомолці (до речі, воно запобігає не тільки випадінню волосся, а й ранній сивині).
Найбільше заліза, що гарно засвоюється, міститься в печінці та субпродуктах, баранині, яловичині, м’ясі качки, креветках, консервованих морепродуктах, в рибі сімейства лососевих. Також воно є в бобах і червоному м’ясі. До речі, засвоюванню заліза дуже сприяє гранатовий сік – щодоби потрібно випивати 300 мілілітрів.
Недавні дослідження виявили ще один продукт, який допомагає боротися з облисінням: мова йде про васабі. Саме так – суші стимулюють випадіння волосся, а термоядерний соус, який до них подають, – рятує від алопеції. Ізосапонарин, що входить до його складу, здатен активувати клітини волоска і сприяє виробленню колагену, необхідного для відновлення волосся. Причому більш ефективний він, коли контактує зі шкірою голови. Але якщо вживати його ще й "всередину", вийде практично подвійний ефект. От тільки васабі має бути справжній, а не той соус сумнівної якості, який зазвичай ми їмо.
Раніше "Коментарі" писали проягоду, яка покращує розумові здібності
А також про те, що японці навчилися вирощувати нові зуби