Понад 118 тисяч українців захворіли, є летальні випадки: які віруси циркулюють

Епідемічна ситуація в Україні: які віруси поширюються, і як уберегтися від них

Протягом останнього тижня понад 118 тисяч українців захворіли на грип, ГРВІ та COVID-19. Лікарні країни надають медичну допомогу хворим, включаючи дітей. Пік захворюваності поки не перевищив епідемічний поріг, проте медики закликають не ігнорувати профілактичні заходи, зокрема вакцинацію. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Статистика захворювань: діти хворіють найчастіше

Протягом останнього тижня захворіло 118 670 українців, з них 74 069 — діти. У лікарнях перебуває 2 673 особи, з яких 1 664 — діти. Серед госпіталізованих 410 пацієнтів із COVID-19, включаючи 52 дітей. Найвищий рівень захворюваності на COVID-19 спостерігається в Черкаській, Кіровоградській та Сумській областях.

Загальний стан: кількість хворих зростає

З початку епідемічного сезону, що розпочався 30 вересня, на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло вже 351 729 осіб. За даними медиків, летальних випадків від грипу не зареєстровано, але зафіксовано 31 летальний випадок унаслідок ускладнень COVID-19. Всі померлі не мали вакцинації проти коронавірусу в останні 12 місяців.

Вакцинація: найефективніший метод профілактики

Фахівці наголошують, що щорічна вакцинація є найефективнішим способом запобігання захворюванням. Вакцинація від грипу не захищає від COVID-19, і навпаки. Проте щеплення можна отримати в один день або з рекомендованим інтервалом. Вакцини проти COVID-19 безплатні, а медики використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer.

Рекомендації для людей із групи ризику

Щорічна вакцинація проти грипу рекомендована, оскільки ця хвороба може призвести до серйозних ускладнень. Вакцинація важлива для людей, які працюють у місцях скупчення людей, вагітних, пацієнтів із хронічними захворюваннями, дітей до 5 років та літніх людей. Вакцини проти грипу французького та корейського виробництва вже доступні в аптеках.

Вакцинація медиків: кампанія триває

З початку жовтня триває кампанія вакцинації медичних працівників. Міністерство охорони здоров'я розподілило 30 тисяч доз вакцини в усі області. На 20 жовтня 17 956 медиків вже отримали профілактичні щеплення проти грипу. Вакцинація медиків є важливим кроком у боротьбі з епідемією, що дозволить знизити ризики для здоров'я населення.