Основні причини появи раку в українців: відповідь Степанова

Потрібно популяризувати здоровий спосіб життя, - заявив Максим Степанов

Глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов озвучив основні причини появи онкологічних захворювань у суспільства. Він заявив, що відомство розробило Національну стратегію контролю онкології до 2030 року. Основна мета якого полягає в зниженні смертності від раку, повідомив Степанов під час брифінгу 21 січня.

Крім того, глава Міністерства охорони здоров'я додав, що досягти поставленої мети можна, але тільки якщо повністю змінити стратегію системного підходу. Для цього потрібно популяризувати здоровий спосіб життя, а також розвивати спеціалізовану імунізацію.

"Здоровий спосіб життя дуже важливий, адже у 25% випадків онкологія розвивається від куріння, а у 20% - від зайвої ваги", - пояснив Максим Степанов.

У новій стратегії є такі цілі:

- виявлення раку на ранній стадії;

- психологічна підтримка пацієнтів;

- розвиток паліативної медицини;

- підвищення кваліфікації лікарів;

- покращення системи лікування онкологічних захворювань;

- постійний контроль за тим, як хворі отримують медичну допомогу;

- проведення наукових експериментів для подальшого розвитку і покращення лікування.

Степанов підсумував, що незабаром ця стратегія буде завершена, а потім виставлена на обговорення. Вона буде прийнята відповідним розпорядженням Кабміну.

Відомо, що раніше Степанов назвав рак другою причиною високої смертності людей. Щороку з цією страшною недугою стикаються близько 80 тисяч осіб.

Як повідомляло видання "Коментарі", онколог назвав вік для обов'язкового обстеження на рак. Здоровий спосіб життя, регулярні фізичні навантаження, правильне збалансоване харчування - все це, звичайно, добре. Але цього може виявитися недостатньо для того, щоб уберегтися від онкологічних захворювань. Лікар-онколог Михайло Мяснянкін розповів, що також важливо регулярно проходити обстеження на наявність онкології.