Головна Новини Суспільство медицина Наскільки небезпечна мутація коронавірусу: відповідь експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки небезпечна мутація коронавірусу: відповідь експертів

Експерті розповіли, яких мутацій наразі зазнав коронавірус

16 грудня 2020, 13:45
Поділіться публікацією:

Коли вірус реплікується, тобто створює копії самого себе, у нових копіях можуть відбуватися незначні зміни, які називають мутаціями. Так відбувається та у випадку з коронавірусом. Про це йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Наскільки небезпечна мутація коронавірусу: відповідь експертів

Фото з відкритих джерел

За даними фахівців ЦГЗ, швидкість мутації вірусу SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, є меншою, ніж в інших вірусів, таких як ВІЛ або вірус грипу. Пояснюється, що це частіше пов’язано з тим, що SARS-CoV-2 має внутрішній механізм виправлення помилок під час створення нових копій.

Періодично мутації призводять до появи нового варіанту вірус – він краще пристосований до навколишніх умов у порівнянні з вихідним, тому цей варіант стає домінантним. У ЦГЗ кажуть, що такий природний процес добору "успішніших" варіантів відбувається в усіх вірусів і називається їх еволюцією.

У разі, коли вірус змінюється так сильно, що перестає бути схожим на вихідний, це негативно позначається на розроблених вакцинах й діагностичних тестах. ВООЗ ретельно спостерігає за процесом еволюції вірусу SARS-CoV-2. Бо у разі виникнення такої ситуації доведеться вживати заходів для запобігання поширенню нового варіанту вірусу.

У ЦГЗ запевнили, що наразі вірус SARS-CoV-2 зазнав дуже незначних мутацій, і його зміни поки не позначаються на ефективності наявних засобів діагностики, лікарських препаратів і розроблюваних вакцин.

Як повідомляв портал "Коментарі", дослідження показують, що в більшості людей, які перенесли коронавірус, виробляються специфічні антитіла, але це не завжди убезпечує від повторних випадків зараження. Медики пояснили, чому людина може захворіти на коронавірус повторно і хто перебуває у зоні ризику.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини