НАН: Україна першою в світі навчилась прогнозувати ускладнення Сovid за допомогою аналізу крові

Це необхідно лікарям для того, щоб прогнозувати, як буде розвиватися хвороба у кожного пацієнта

Українські вчені першими у світі довели зв'язок між рівнем позаклітинної ДНК в крові і важкістю перебігу коронавірусної хвороби. Це необхідно лікарям для того, щоб прогнозувати, як буде розвиватися хвороба у кожного пацієнта, йдеться на сайті Національної академії наук.

За словами завідувача відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктора Досенка, на сьогодні лікарі не можуть прогнозувати, як коронавірус буде розвиватися у кожного пацієнта. Залишається незрозумілим, чому один пацієнт одужує за 7-10 днів, а інший потребує кисню.

"Тому всім лікарям вкрай потрібен якийсь прогностичний критерій. Мені приємно повідомити: ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (чим вище він, то гірше прогноз), і довели це, до речі, першими у світі... Все, що потрібно людям, щоб буквально в перший день хвороби передбачити, наскільки важким буде її перебіг і, відповідно, які препарати слід приймати, - здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК", - повідомив Досенко.

Нагадаємо, що раніше стало відомо, що вітчизняні вчені можуть розробити власну вакцину від коронавірусної хвороби, яка зможе конкурувати з препаратами світових компаній. За словами Шмигаля, українські вчені цілком здатні зробити ефективну вакцину, тим більше, що деякі вчені брали участь в розробці препаратів для інших країн. Також прем'єр додав, що українська вакцина вже знаходиться в процесі створення. Передбачається, що український препарат від коронавірусу здатний з'явитися вже через 9-10 місяців.