Головна Новини Суспільство медицина Ліки проти COVID-19 розробляють в Україні: що це за препарат та коли він буде готовий
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Ліки проти COVID-19 розробляють в Україні: що це за препарат та коли він буде готовий

Українська фармацевтична компанія Biopharma збирає плазму крові, з якої розробляють ліки для лікування коронавірусу

15 липня 2020, 11:00 comments1815
Поділіться публікацією:

Коли будуть готові ліки проти коронавірусу COVID-19? Наразі це чи не найважливіше питання людства. Прийнявши виклик пандемії, за розробку препарату взялися і в Україні. Зараз українська фармацевтична компанія Biopharma, яка має єдиний завод у Східній Європі, що переробляє донорську плазму людини, активно шукає донорів. Адже саме з донорської плазми крові людей, які одужали від коронавірусу, розроблять ліки для лікування COVID-19. Поки що в нашій країні зібрано 90 літрів плазми, а потрібно втричі більше. Як запропонований препарат допоможе у лікуванні хворих, хто може стати донором плазми та коли ліки запустять в продаж, ексклюзивно для "Коментарів" розповіла директор зі стратегічного розвитку Biopharma Оксана Плотнікова.

Ліки проти COVID-19 розробляють в Україні: що це за препарат та коли він буде готовий

Фото: facebook.com/biopharma.ua

Навіщо потрібна плазма

Гіперімунний імуноглобулін з плазми крові людей, який розробляє компанія Biopharma, застосовуватимуть у складі комплексної терапії пацієнтів з пневмонією, що викликана коронавірусною інфекцією COVID-19 / SARS-CoV-2. Попередня назва препарату – імуноглобулін проти COVID-19. Для виготовлення препарату необхідні антитіла до коронавірусу: вони містяться саме у плазмі крові тих, хто перехворів на коронавірус. Така плазма називається реконвалісцентою і саме на її основі розробляють гіперімунний імуноглобулін.

"Коли у лікуванні пацієнта зі складним або дуже складним перебігом захворювання застосовуватимуть гіперімунний імуноглобулін, то у його крові з’являтимуться додаткові антитіла, які полегшать перебіг хвороби та пришвидшать одужання", — пояснила Плотнікова.

Наразі проводиться збір донорської плазми крові людей, що одужали від коронавірусу. Для експериментальних ліків необхідно 300 літрів плазми, поки в Україні вдалося зібрати 90.

"Всього у центрах Biopharma високоточними швейцарськими тестами ROCHE обстежено на коронавірус 19 323 тисяч осіб. З них лише 152 людини мають позитивний тест. З цих позитивних лише 70 людей погодилися стати донорами "ковідної" плазми. Тож наразі маємо 70 донорів та 90 літрів плазми (деякі кадрові донори здавали таку плазму вже декілька разів)", — розповіла Плотнікова.

Однак уже під час першого етапу робіт — збору плазми, фахівці зіштовхнулись із проблемою: не всі, хто перехворів на коронавірус, мають антитіла до нього. Причину цього досі не визначили. Натомість, деякі люди, які не мали симптомів мають антитіла у достатній кількості. Тому Biopharma тестує всіх донорів на наявність антитіл до COVID-19.

Хто може стати донором

Пріоритетно на здачу плазми запрошують громадян віком від 18 років та вагою від 50 кг, які:

-           перехворіли на коронавірус та мають відповідну довідку;

-           контактували з хворими на коронавірус;

-           перехворіли на пневмонію, ГРВІ, ГРЗ у листопаді 2019 року або пізніше.

Головна вимога – мати гарне самопочуття протягом останніх двох тижнів. Особи, які мали ознаки ГРВІ протягом останніх 14 днів, до донації та тестування допускатись не будуть.

"Це абсолютно безпечно. Мало того — це навіть корисно. Плазму збирають  методом апаратного плазмаферезу. Це процедура, що проводиться не порушуючи здоров'я донора, а також сприяє очищенню та відновленню організму. У всьому світі такий метод використовують вже понад 60 років. Він є одним із найпопулярніших і найпоширеніших видів донорства. Ризик зараження під час процедури виключений, оскільки у наших плазмацентрах використовують найновітніші технології та працюють кваліфіковані фахівці", — розповіла Плотнікова.

Перед кожною процедурою донації відбувається медичний огляд. Професійний лікар перевіряє стан здоров’я донора та вирішує, чи можна допустити охочого до донації. Зазначимо, що донор може здати плазму, навіть якщо не хворів на коронавірус – її відправлять на завод незалежно від того, чи містить вона антитіла до коронавірусу. Адже з плазми можна зробити інші препарати, що необхідні тисячам пацієнтів. Насамперед тим, хто потребує системної підтримки здоров’я, а також в екстрених ситуаціях: у реанімаціях, під час інтенсивної терапії, при захворюваннях крові та низці онкологічних захворювань.

Слід зауважити й про обмеження для донорства крові та її компонентів. Абсолютні протипоказання такі: ВІЛ, гепатит B, гепатит C, сифіліс; гіпертонія; гастрит та виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки; бронхіальна астма; захворювання шкіри та психічні захворювання. А також є тимчасові протипоказання: татуювання; операційне втручання; алергія в стадії загострення; період вагітності та лактації; період менструації; щеплення, грип, ГРВІ.

Донорів запрошують до плазмацентрів компанії Biopharma, які розташовані у таких містах: Дніпро, Харків, Черкаси, Суми, Шостка та Конотоп. Забір плазми та тестування на наявність антитіл до коронавірусу для всіх донорів проводять безкоштовно. Після донації донор отримує довідку, яка дає йому право на два вихідних — у день донації та в будь-який день за бажанням. Також за бажанням донор або отримує грошову компенсацію за здані компоненти крові, або здає безкоштовно – і тоді його компоненти крові використовують для потреб лікарень, щоби рятувати життя породіль і новонароджених, онкохворих і жертв ДТП, пацієнтів на складних операціях та жертв нещасних випадків і злочинів. 

Коли препарат буде готовий     

Після етапу збору плазми на заводі Biopharma створять лікарський препарат, який ще має пройти випробування перед тим, як бути запущеним у масове виробництво.

"Biopharma планує завершити розробку ліків восени цього року. Далі ми передаємо препарат для проведення клінічних досліджень. У разі доказаної ефективності препарату – Україна буде забезпечена власними ліками, а українці матимуть шанс побороти пандемію", — резюмувала Плотнікова.

Зазначимо, що українська компанія є членом Міжнародного Альянсу "CoVIg-19", мета якого – розробити ліки проти COVID-19. Зусилля для прискорення розробки та виробництва гіперімунного імуноглобуліну об’єднали такі компанії, як CSL Behring (США), Takeda (Японія), Biotest (Німеччина), BPL (Велика Британія), LFB (Франція), Octapharma (Швейцарія) і наша компанія Biopharma, яка є єдиним представником з України. Члени спільноти обмінюються досвідом у виготовленні препарату для боротьби з коронавірусною інфекцією, що допоможе пришвидшити виготовлення препарату, зокрема, в Україні.

Нагадаємо, зараз в Україні тестують чотири препарати для лікування коронавірусу — "Амізон", "Аміксин", "Корвітин" і "Біовен". Зокрема, останній створено на основі людського імуноглобуліну.

"Імуноглобулін G – клас антитіл, що складають близько 75% усіх антитіл плазми крові людини, найбільш ефективних проти вірусів, нейротоксинів та малярії. Його застосовують для лікування пацієнтів, яким потрібна допомога в екстрених ситуаціях: в реанімаціях, під час інтенсивної терапії, при захворюваннях крові та низці онкологічних захворювань, — пояснили у компанії Biopharma. – А також ліки застосовують у складі комплексної терапії важкого і дуже важкого перебігу коронавірусної хвороби".

Ефективність "Біовену" при COVID-19 полягає в його імуномодулювальній дії. Попередні результати клінічних досліджень з використанням препарату показали обнадійливий результат. Так, у всіх, хто приймав "Біовен", відзначається стабілізація загального стану в термін до 2 днів після введення препарату з подальшим зменшенням проявів дихальної недостатності. Всі пацієнти, які приймали цей препарат, були переведені на самостійне дихання, в них також відзначається припинення прогресії захворювання, нормалізується температура тіла і частота дихальних рухів при самостійному диханні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини