Коронавірус може перейти в ендемію: що це означає і в чому відмінність від пандемії

Прикладом ендемічної хвороби можна назвати малярію

Незважаючи на сподівання, що коронавірус зникне з лиця землі так само швидко, як і поширився, експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають, що COVID-19 стане ендемічним. У виданні DW пояснили, що це означає і чим відрізняється пандемія від ендемії.

Ендемічною називають захворюваність чи інфекцію, яка регулярно спалахує у певних регіонах. У такому разі кількість хворих протягом певного періоду залишається відносно стабільною. Вона не зростає з плином часу.

Зазначається, що під час ендемії в той самий час може захворіти приблизно однакова кількість людей.

Прикладом ендемічної хвороби у виданні називають малярію, яка щороку вражає 300 мільйонів людей із різних куточків світу, здебільшого у тропічних регіонах.

За прогнозом ВООЗ, коронавірусна інфекція також може перейти в ендемію. Тобто вірус циркулюватиме весь час і мешканцям доведеться вчитися з ним жити. Іншими словами – ковід не зникне.

Якщо хвороба чи інфекція поширюється не лише на регіональному рівні, а й національному, континентальному, її називають пандемією. У Всесвітній організації охорони здоров'я зазначають, що пандемії провокують віруси або збудники, які з'явилися напередодні. Зазначається, що небезпека чи смертельний перебіг хвороби залежить від конкретного вірусу та стану здоров'я конкретної людини.

Однією з хвороб, крім коронавірусу, яка часом досягає пандемічних масштабів, є грип. Наприклад, від "іспанки" в 1918 померло близько 50 мільйонів людей. Також і свинячий грип у 2009 році спричинив пандемію.

У виданні також згадали про термін "епідемія". Журналісти пояснили, що про епідемічну хворобу йдеться у тому випадку, коли вона поширюється в обмежений період у певному регіоні та з певною частотою. Тобто пандемією називають епідемію, яка поширилася за межі будь-якої країни або континенту.

Раніше "Коментарі" писали, чи загрожує Україні епідемія штаму коронавірусу "Омікрон".