Коли не можна збивати температуру при COVID-19: Голубовська дала відповідь

Український інфекціоніст пояснила, коли і чому збивання температури може нашкодити пацієнту

На початковому етапі інфекційного захворювання, зокрема коронавірусного, не рекомендується збивати температуру. Але є свої нюанси. Про це розповіла український інфекціоніст Ольга Голубовська "Обозревателю".

За словами лікаря, є закономірність інфекційного процесу і в його початковий період температуру збивати не можна.

"Це наш із вами захист, відпрацьований мільйонами років проти будь-яких збудників. Навіть нових. Це і прямий противірусний захист, синтез інтерферону, швидкість захисних клітин, - пояснила Голубовська. - І безпосередній вплив на вірус: при високій температурі він зменшує свою здатність до відтворення".

Але, зазначила медик, можуть бути прямі показання, коли цю рекомендацію можна порушити і збити температуру. Йдеться про інсульт, органічне ураження головного мозку або схильність дитини до судом. Лікар зазначає, що можна збити температуру й на початку захворювання, якщо вона занадто висока. В іншому випадку, наголосила Голубовська, збивання температури збільшує шанси на виникнення імунологічної фази.

Нагадаємо, американські медики розповіли, в якому діапазоні коливається нормальна для самопочуття температура тіла людини. Позаяк загальний симптом Covid-19 - це лихоманка, деякі стали досить часто вимірювати температуру. Експерти кажуть, що незначне перевищення 37 градусів ще не привід для паніки.

Також повідомлялося, що лікарі докладно пояснили, як правильно вимірювати температуру тіла. Адже під час пандемії коронавірусу температурний скринінг став звичайною справою. Тим більше важливо знати, як же правильно вимірювати температуру тіла та який термометр краще вибрати.