Кабмін продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 липня: що заборонено

Кабмін готує можливі нові обмеження для регіонів з високим рівнем захворюваності COVID-19

Кабінет міністрів України під час засідання сьогодні, 17 червня, продовжив термін дії адаптивного карантину в нашій країні до 31 липня. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

За словами нардепа, уряд також має узгодити Методику посилення карантину, яка буде використана у випадку погіршення епідеміологічної ситуації.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що буде заборонено перебування в громадських будинках, спорудах та на транспорті без одягнутих засобів індивідуального захисту. А в транспорті буде заборонятися перевезення пасажирів у кількості, більшій, ніж передбачено місць для сидіння.

У той же час ми оновили механізми, за якими в регіонах зі значним поширенням COVID-19 може відбуватися посилення карантинних обмежень. Вони можуть встановлюватися щодо:

- проведення спортивних, культурних, релігійних та інших масових заходів;
- діяльність закладів, що надають послуги із розміщення;
- режиму роботи метрополітену;
- перевезення пасажирів у всіх видах сполучень;
- відвідування закладів дошкільної освіти;
- роботи культурних закладів, фітнес-центрів, спортзалів;
- діяльності закладів харчування.

Регіоном зі значним поширенням COVID-19 вважатиметься регіон, в якому є одна із наступних ознак:

- завантаженість лікарняних ліжок становить більше 50%;
- середня кількість ПЛР та ІФА-тестувань становить менше 24 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів;
- коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 понад 11%;
- показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 більш ніж 8 випадків 100 тис. населення.

Рішення про посилення або ослаблення обмежувальних заходів і надалі будуть приймати регіональні комісії ТЕБ та НС на основі оцінки епідемічної ситуації.

Нагадаємо, уряд ще наприкінці квітня прийняв рішення про введення адаптивного карантину у зв'язку з пандемією коронавірусу. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль тоді заявляв, що в разі загострення інфекції в інших регіонах, будуть посилювати карантин саме там, а не по всій країні. З 11 травня карантин почали послаблювати, однак при цьому була умова, що не буде збільшуватися кількість хворих на коронавірус. Тоді ж члени Ради з економічного розвитку погодилися з тим, що слід запускати адаптивний карантин.

У той же час, в останні дні кількість нових випадків зараження коронавірусом в Україні стрімко збільшується. За даними Міністерства охорони здоров'я, за останню добу коронавірус COVID-19 підтвердили ще в 758 осіб.