Хто перший отримає вакцину проти коронавірусу: плани ВООЗ

У ВООЗ розповіли, коли і скільки доз вакцин проти коронавірусу планують отримати, а також кого забезпечать ними в першу чергу

Всесвітня організація охорони здоров'я сподівається на сотні мільйонів доз вакцини проти коронавірусу в цьому році, а ще 2 мільярди – до кінця 2021 року. Про це повідомляє The New York Times.

Як заявив головний вчений Сум'я Свамінатан, зараз ВООЗ розробляє плани, які допоможуть вирішити, хто повинен отримати перші дози вакцин. Повідомляється, що в пріоритеті будуть ті, хто працює на фронті боротьби з епідемією, приміром, медики, а також люди з групи ризику внаслідок віку або іншого захворювання. У список ще потрапили ті, хто працює або мешкає в місцях з високим ступенем передачі інфекції, мова йде про в'язниці і будинки для людей похилого віку.

"Розробка вакцин - це складна справа, навколо якої існує велика невизначеність, - заявив Свамінатан. - Добре, що у нас є багато потенційних вакцин і платформ, тому, навіть якщо перша з них вийде з ладу, або друга спроба не увінчається успіхом, ми не повинні втрачати надію і ні в якому разі здаватися".

Зазначимо, що близько 10 потенційних вакцин зараз проходять випробування. Деякі країни вже почали укладати угоди з фармацевтичними компаніями на замовлення вакцин.

Раніше повідомлялося, що в ЄС уклали перший контракт на закупівлю вакцини проти коронавірусу.