Чому в Україні може стати обов'язковою вакцинація від коронавірусу

Все залежить від рішення головного санітарного лікаря країни Ігоря Кузіна

Українців можуть почати зобов'язувати до отримання щеплення проти COVID-19. За словами начальника ГУ Держслужби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у м. Київ Олега Рубана, такої ймовірності не варто виключати, повідомляє "Канал 24".

Рубан зазначив, що це може статися завдяки відповідному рішенню головного санітарного лікаря країни Ігоря Кузіна. При цьому, якщо подібний документ буде існувати, виконувати його розпорядження доведеться у всіх населених пунктах України. Контроль же доведеться здійснювати місцевій владі — в містах, ОТГ, районах тощо.

Також, на думку Олега Рубана, рішення зробити вакцинацію обов'язковою спричинить визначення певних покарань за відмову від виконання вимог.

"Що стосується заохочення — такий бонус відсутній", — уточнив Рубан.

Також чиновник зазначив, що виконання подібного гіпотетичного розпорядження Кузіна буде обов'язковим завдяки окремим законодавчим нормам. За словами Рубана, це гарантуватимуть норми закону щодо захисту населення від інфекційних хвороб у разі наявності загрози для оточуючих.

Зазначимо, що поки що процес вакцинації проти коронавірусу в Україні є суто добровільним. Станом на середу, 14 липня, обидві дози препарату отримало понад 1,2 млн осіб, однією дозою вакциновано вдвічі більше — 2,4 млн українців.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, який ізраїльський протиковідний препарат збираються тестувати на громадянах України. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, де в Україні найчастіше хворіють і помирають від коронавірусу, а також якими вакцинами щеплюються. Деталі шукайте в нашій інфографіці.