Чому в Україні досі не почалася вакцинація: відповідь МОЗ

Старт вакцинації планувався на 15 лютого

Постачальники вакцини проти коронавірусу для України зіткнулися з деякими технічними проблемами, але труднощі оперативно вирішують. Про це на брифінгу 16 лютого повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

За даними міністра, від учора, 15 лютого (саме це число мало стати стартом вакцинації в Україні) МОЗ перебуває у повній готовності розпочати вакцинальну кампанію. Уже сформовані мобільні бригади, які будуть вакцинувати, а також готові списки людей, яких провакцинують в першу чергу.

"МОЗ очікує поставку вакцин. І як тільки вона прийде, Україна одразу розпочне вакцинацію, - запевнив Степанов. - Але, наразі, у постачальників вакцини виникла низка технічних перепон, логістичного характеру, які вирішуються ними в екстреному режимі".

Розслідування НАБУ так званої "вакцинної справи" негативно відображається на репутації України, вважають у МОЗ. Як заявив міністр, сьогодні НАБУ попросило МОЗ надати інформацію про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19. Документи планують надати впродовж дня.

"Україна втрачає довіру від виробників вакцин, через подібні інформаційні атаки, які руйнують репутацію нашої держави. Через них МОЗ вже почало отримувати від компаній-виробників вакцин відмови від співпраці. Наразі тривають складні перемовини, аби отримати додаткові дози вакцин проти COVID-19", - сказав Степанов.

За його словами, ситуація може призвести до того, що Україні лишиться лише один варіант – російська вакцина "Спутник-V". Однак її використання МОЗ вважає неприпустимим.

Нагадаємо, НАБУ почало досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу із допомогою приватної фірми-посередника.