Чи брешуть тести: епідеміолог розповіла, як часто тести на коронавірус дають помилковий результат

Найчастіше обманюють експрес-тести на коронавірус

Всі відомі на сьогодні тести на коронавірус так чи інакше можуть давати помилковий результат. Однак на скільки висока ймовірність обману, залежить від способу тестування. Про це розповіла лікар-епідеміолог Катерина Сояк, з Національної експертної групи з інфекційного контролю, передає ТСН.

Найвища ймовірність отримати помилковий результат, якщо для діагностики використовується експрес-тест.

"Якщо йдеться про швидкі тести, то похибка буде досить високою. Причому, ми отримаємо і помилкові негативні, і неправдиві позитивні тести. Лікарі зараз для діагностики цей метод не використовують, тільки для скринінгу. Після цього результати підтверджують за допомогою ПЛР або ІФА-тестів", - говорить лікар.

Але і ПЛР-тест це не завжди гарантія точності, стверджує Сояк. Іноді він може показати помилково негативний результат. Тобто, тест негативний, а людина все одно є розповсюджувачем інфекції.

"Близько 25% тих, хто отримав негативний результат, можуть все ж бути носіями вірусу. Така похибка методу", - зазначила епідеміолог.

А ось якщо ПЛР-тест позитивний, то, швидше за все, ніякої помилки бути не може.

"Якщо пацієнт отримує позитивний результат аналізу на коронавірус методом ПЛР, то це майже на 100% означає, що він справді хворіє", - підсумувала медик.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що лідер партії "Голос" заразилася коронавірусом.