Як правильно провести день, щоб забезпечити врожай: прикмети

Збір липового меду та пам'ять святих: як Україна відзначає 21 червня

Сьогодні, 21 червня, за новим стилем, Православна церква України відзначає пам'ять мученика Юліана Тарсійського, єпископа Терентія Іконійського та мученика Арчила. Ця дата є початком літніх традицій, що передаються з покоління до покоління.

Липа починає цвісти саме у цей період, а з давніх часів у цей день розпочинався збір липового кольору. Липовий чай, який вважається цілющим, досі залишається популярним засобом у народній медицині та рекомендується вживати для зміцнення здоров'я. Поряд з тим, пасічники займаються збором липового меду, який відомий своїми унікальними смаковими та лікувальними властивостями.

З настанням цього дня також пов'язані й погодні прикмети. З давніх-давен вважалося, що грози в цей день віщують дощовий залишок червня, що може негативно позначитися на врожаї. Селяни дотримуються традиції проводити цей день в основному вдома, а роботу в полі обмежуватиме лише необхідними агротехнічними заходами, такими як прополювання бур'янів та розкидання гною.

Також 21 червня вважається сприятливим днем для копання колодязів. Згідно з народними віруваннями, вода в таких колодязях буде особливо чистою та цілющою. Колодязі в давній Київській Русі користувалися великою повагою, і їхня роль у забезпеченні водою не втратила своєї значущості і донині.

Окрім того, цього дня згадують великомученика Федора Стратилата, покровителя солдатів. Військовослужбовці та їхні сім'ї, особливо зараз, можуть звернутися з молитвами за захист і благополуччя.

Ця дата залишається символом не лише духовної спадщини, а й єднання з природою, відбиваючи глибоке культурне та релігійне коріння українського народу.