Українські полярники помітили рідкісне явище, якого не бачили вже десятиліття

Українські полярники спостерігали рідкісне полярне сяйво біля станції "Академік Вернадський"

В Антарктиці, неподалік від української полярної станції "Академік Вернадський", полярники стали свідками рідкісного явища — полярного сяйва, яке з'явилося на небі вдруге за цей рік. Науковці відзначають, що до цього подібне світіння спостерігалося майже десятиліття тому.

Станція "Академік Вернадський" розташована досить далеко від південного магнітного полюсу, і зазвичай тут хмарно, що ускладнює спостереження за полярними сяйвами. Однак, за словами полярників, кілька факторів зіграли ключову роль у можливості спостерігати це явище.


"Цієї ночі в геомагнітній обсерваторії на "Вернадському" зафіксували магнітну бурю рівня К-7 за індексом Бартельса. Тож наші полярники одразу вирушили на те місце, де їм вдалося зазнімкувати сяйво місяць тому. І хоч на небі були смуги тонких хмар, а повний місяць яскраво освічував простір, однак близько 15 хвилин дослідники спостерігали унікальне явище", - зазначили у Національному антарктичному науковому центрі.

Необхідною умовою для спостереження полярного сяйва є ясне небо та наявність темного часу доби, що є складним взимку, коли в Антарктиці майже цілодобово світло. Незважаючи на присутність тонких хмарних смуг і яскраве світло від повного місяця, полярники змогли спостерігати це фантастичне явище протягом приблизно 15 хвилин.


На відміну від попереднього разу, коли полярне сяйво було видно лише на фотографіях, цього разу дослідники могли споглядати його неозброєним оком.

“Магнітометричні дослідження є одними з основних на станції "Академік Вернадський" і тривають тут уже 70 років. Нині наша геомагнітна обсерваторія працює на найвищому світовому рівні й готує односекундні дані в новому форматі. Вони дуже цінні для аналізу швидкоплинних процесів та їхніх описів і широко застосовуються для супутникових досліджень, прогнозів космічної погоди та геомагнітних бур”, - розповіли науковці.