Місто Коньяк: основні пам'ятки та секрети місцевих коньячних будинків

Прогулянка Коньяком: від замку Валуа до музею мистецтв та історії

Легко здогадатися, чим відоме у світі французьке місто Коньяк. Напій, що виробляється тут, — основа слави та добробуту міста, і безліч відповідних закладів і виробництв щорічно приймають тисячі туристів з усього світу. У Коньяку базуються підприємства "Хеннессі", "Мартелл", "Камю", "Ремі Мартен". Але навіть якщо ви невеликий шанувальник міцних алкогольних напоїв, Коньяк вам сподобається, як подобаються старовинні провінційні французькі міста.


Коньяк - місто невелике, але розташоване воно таким чином, що заглянути сюди по дорозі в якийсь більший туристичний центр у вас просто не вийде. У Коньяк їдуть з конкретно сформульованою метою, але при цьому вулиці його напрочуд тихі і небагатолюдні (якщо порівнювати з тим же Бордо). Можливо, потрапивши сюди, туристи просто спішно розподіляються на підприємствах-виробниках.

У Коньяку працює жахлива кількість коньячних компаній — понад півтисячі.

3 речі, які потрібно зробити в Коньяку:

  1. Прокататися Шаранте на прекрасній старій баржі "Леді Джейн", плоскодонці з дуба, яка перевозила бочки і була відтворена для туристичних цілей (плаває з травня по вересень).
  2. Знайти "Королівський балкон" на півдорозі бульваром Шато. Серед прикрас оздоблення сховалися дві саламандри.
  3. Пробувати, пробувати, пробувати. Дегустація включена практично в будь-яку екскурсію коньячним підприємством (відвідування будь-якого підприємства, природно, платне).

Трохи історії

Історія міста починається приблизно з 9 століття, коли з'явилися захисні зміцнення, а статус міста Коньяк отримав на початку 13 століття. У 15 столітті Франциск I, уродженець Коньяку, дав місту добро на торгівлю сіллю, що спричинило будівництво порту на річці Шаранте і подальший економічний підйом. У 17 столітті місто отримало нові потурання від самого короля як оплот вірних монархії громадян, і з цього часу коньячні виробництва змогли розвернутися тут на всю міць.

Розваги, екскурсії та пам'ятки Коньяку

У Коньяку немає сенсу шукати транспорт для локальних переміщень: ви чудово прогуляєтесь тут пішки. Центральна сучасна міська площа названа на честь Франциска I — звідси можна розпочати огляд міста. Або закінчити, тому що саме тут розташована більшість ресторанів, бутіків та винних терас. До площі примикає парк Франциска з рожевим садом, а на Збройовій площі по сусідству відкрито жвавий ринок. Квартал середньовічних будинків починається від воріт Сен-Жак з двома товстенькими круглими зубчастими вежами і йде берегом річки до романської церкви Сен-Леже - красивій будівлі 12-16 століть будівлі, обробленому в стилі готики. Будинки в центрі Коньяку збереглися переважно з 15—18 століть, вулиці вузькі та вимощені бруківкою. Центральна міська вулиця в Середні віки і аж до 19 століття, Рю Гранде, забудована частково дерев'яними будинками, приведе вас до Лейтенантського особняка (будинок № 7), найзнаменитішого в місті - він був побудований в 15 столітті, і через століття в ньому була влаштована резиденція генерал-лейтенанта Коньяку.

Спускаючись зі Старого міста до річки, ви побачите старовинні склади з потемнілими стінами — результат багаторічних випарів від коньяку.

Ви легко дійдете і до річкового порту Сент-Жак 15 століття будівлі. Приваблива також церква Сен-Мартен з середньовічними могилами, що збереглися на її території. Можна оглянути центральні ворота на в'їзді до міста, зведені на рубежі 15 та 16 століть. Ще цікаво буде подивитися на Сен-Габен, виробництво скляних пляшок та барил для коньяку.

Почавши говорити про пам'ятки Коньяку, неминуче доводиться перейти до переліку найзнаменитіших коньячних будинків, які тут відкриті. Головна міська визначна пам'ятка — замок Валуа, де і народжено короля Франциска, сьогодні є штаб-квартирою коньячного будинку "Отар". Середньовічний замок був збудований у середині 10 століття, потім майже повністю знищений у 12 столітті, але через три століття зведено наново з нуля. Тут у Шоломовій залі Філіп, син Річарда Левине Серце, святкував весілля з принцесою де Коньяк. Бушна зала замку була створена за проектом великого Леонардо да Вінчі.

Інший коньячний будинок — "Хеннессі" — займає сучасніший замок 19 століття будівлі, біля самої річки, і червоний прапор його гордо майорить над набережною. Для відвідування його льохів гостей переправляють катером на інший берег. А будинок "Ремі Мартен" катає туристів спеціальним поїздом, що йде через виноградники. Потрібно враховувати, що всі без винятку коньячні будинки приймають туристів не цілий рік, а лише у певні сезони і найчастіше за попереднім погодженням.

У самому центрі Коньяку розташований міський сад, один із небагатьох публічних садів у Франції, спроектованих на зразок англійського парку. Парк виник у результаті об'єднання двох сусідніх садів: ратушного та музейного. Домінанта парку - особняк Отар ля Гранж, з 1892 - готель де Віль, а нині - мерія. До нього ведуть монументальні мармурові сходи, поблизу яких у ландшафтному ставку плавають лебеді та качки. А Музей мистецтва та історії займає елегантний особняк сімейства Дюпюї, збудований у 1838 р. Тут зібрано кілька колекцій, включаючи археологічну з неолітичним каное, а також скульптури, меблі, кераміка, скляні ємності тонкої роботи та художні полотна. Є тут і одна робота Родена, і колекція скла ар-нуово, і дельфтська порцеляна, і роботи фламандців та італійців 16 століття.

Коньяк

Невеликий музей коньячної справи був відкритий лише у 2004 р. на території Старого міста, недалеко від набережної. У музеї виставлені середньовічні механізми для обробітку землі та обробки винограду, вражаюча добірка пляшок найзнакових марок, бочок, пляшкових етикеток, келихів та іншого. Тут можна подивитися на дубовий прес 1760, на напівавтоматичний механізм для виготовлення пляшок 1898, а також оцінити аромати безлічі зразків.

Під час зберігання коньяку в бочці якась частина спирту неминуче випаровується (близько 2%). Цю частину винороби поетично називають "часткою ангела". У Коньяку частка ангелів така істотна, що, як жартують місцеві, можна напитися доп'яна, просто гуляючи вулицею



Околиці Коньяку

Район Коньяку не надто горбистий і підходить для розслаблюючих прогулянок з відвідуванням красивих маленьких селищ Шаранти. Найкраще пройтися по мотузнику (chemin de halage), що тягнеться вздовж південного берега Шаранти вгору течією до мосту Траш (Pont de la Trâche), а потім дорогою дійти до селища Бур-Шаранта (Bourg-Charente) з чудовим рестораном під назвою La Ribaudière біля мосту, цікавим замком та романською церквою – вся прогулянка займе близько 3 години.

Об'їзний шлях приведе вас назад, у Сен-Бріс (St-Brice) на іншому березі, повз сонні ферми і кілометри винних лоз, що дістають до плечей. Звідси ще одна витуча доріжка довжиною в 3 кілометри піднімається вгору пагорбом до руїн абатства Ла-Шатр (La Châtre), занедбаного серед полів і кущів ожини. Крім того, в селі Рішмон (Richemont), за 5 кілометрів на північний захід від Коньяку, можна поплавати на заводах крихітної річки Антен (Antenne) за старовинною церквою на крутому кручі, загубленому серед лісів.

Ще далі, за 18 кілометрів на північний захід від Коньяку, між селищами Мігран (Migron) і Отон (Authon), розташований вражаючий екомузей Коньяку (Ecomusee du Cognac), що ілюструє історію процесу перегонки та різних інструментів, з ним пов'язаних, – наприкінці пропонується дегустація коньяків, лікерів та коктейлів; слідуйте по шосе D-731 до Сен-Жан-д'Анжелі протягом 13 кілометрів до Бур'є (Burie), а потім поверніть праворуч, на D-131, за 4 кілометри від Мігрона