“Знятий” та “виключений” з військового обліку: кому не потрібно оновлювати дані та проходити ВЛК

Різниця у статусі "виключений" та "знятий" з військового обліку

В українському законодавстві чітко розмежовується поняття зняття з військового обліку та виключення з військового обліку. Відповідно до цього у військовозобов'язаних різняться права та обмеження. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Правила зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних Р(М)ТЦК та СП регламентується ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Знімають з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якщо громадяни:

  • вибули в іншу місцевість України і стали на військовий облік в іншому Р(М)ТЦК та СП за новим місцем проживання;

  • направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

  • призвані, направлені чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти.

Зазначимо, що це не вичерпний перелік причин зняття з військового обліку. Це загальні положення для усіх військовозобов'язаних.

Відповідно до цієї ж статті Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", виключенню з військового обліку підлягають громадяни України, які:

  • померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

  • припинили громадянство України;

  • визнані непридатними до військової служби;

  • досягли граничного віку перебування в запасі.

У чому різниця

Зняття з військового обліку не скасовує статусу військовозобов'язаного.Громадянин має продовжувати проходити військово-лікарську комісію, оновлювати дані зокрема щодо зміни місця проживання тощо.

При цьому, зняття є тимчасовим і передбачає повернення на облік через той чи інший час відповідно до обставин (наприклад після відбування покарання за нетяжкий злочин).

Виключення з військового обліку значить, що людина є непридатною до служби та не підлягає мобілізації. Тобто особа звільняється від військового обов’язку. Такі категорії не мають оновлювати свої дані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні оновлять повістки.