Як живуть переселенці у Черкаській області: під час перевірок виявили значні порушення

Які порушення виявили під час перевірок місць проживання ВПО

У Черкаській області провели масштабні перевірки - контролювали умови проживання внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.

На Черкащині для проживання ВПО організовано на 42 підконтрольних Головному управлінню об’єктах, у тому числі 17 закладів освіти (дошкільної та загальної середньої освіти, інтернатних закладів, гуртожитків закладів професійно – технічної освіти та вищих навчальних закладів) та 25 інших об’єктах (санаторії, готелі, гуртожитки підприємств, заклади соціального захисту та ін.) у містах Черкаси, Сміла, Умань, Канів та територіальних громадах області.

З початку введення воєнного стану спеціалісти провели 519 моніторингових обстежень зазначених закладів. У 31,5% випадків виявили порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог. Основні з них:

- відсутні пандуси та санвузли для перебування маломобільних груп населення,

- недостатня площа житлових кімнат та неукомплектованість їх необхідними меблями відповідно до кількості проживаючих (стільці, приліжкові тумби, шафи для особистих речей).

У частині закладів не створені необхідні умови для прання білизни, відсутні ізолятори, не забезпечено медичний нагляд за проживаючими.

Щодо харчування, то у деяких об'єктах забезпечують одно-дворазове харчування для дорослих та триразове для дітей.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що завдяки програмі реімбурсації "Доступні ліки", ВПО можуть отримати необхідні медикаменти безплатно або з частковою оплатою. Реімбурсація передбачає відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів, відпущених пацієнту за е-рецептом. Які ліки можна отримати, читайте за посиланням.