Взимку українцям можуть відключати газ для економії: подробиці

Українці взимку можуть залишитися не тільки без світла, а й без газу

Україна на порозі дуже складної зими. Експерти та чиновники прогнозують дефіцит електроенергії через руйнування та пошкодження об'єктів енергосистеми. Однак до графіків відключень світла можуть додатися і графіки відключень газу. Про це розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі телеканалу “Новини. Live”, повідомляє портал "Коментарі".

За словами експерта, навіть якщо наступна зима в Україні буде не надто холодною, головна проблема - відключення світла - залишиться.

“У кращому випадку, це вже признають і представники влади, держорганів та держкомпаній, ситуація липня з відключеннями по 12 годин на добу - це оптимістичний сценарій для зимових місяців. Залежить від того, якою буде температура”, - зазначив він.

Ситуація з газом, за словами Юрія Корольчука, може бути кращою. “Тобто, як і в попередні роки, в принципі, його може вистачити. Єдине питання, якщо транзит дійсно буде завершений, тобто, його не буде, то з січня місяця, з лютого ми можемо зіткнутися, з впровадженням графіків постачання газу. Щоб система опалення зекономила газ в цілому. Це песимістичний прогноз. Він стосується централізованого опалення і приватних споживачів”, - зазначив він.

Експерт зауважив, що це буде додатковим навантаженням на всі системи - і в електроенергетиці, і в газопостачанні - на трансформаторі, на підстанції,

на газорозподільні станції. “Це просто підвищує аварійність. Але залишається тоді ремонтувати. Але принаймні, я думаю, що можна бути таким чином пройти наступну зиму”, - підсумував експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дефіцит електроенергії може виникнути уже восени.