В Україні зміниться процес вручення повісток: що відомо

Процес вручення повісток в Україні планують автоматизувати: як це працюватиме

Військовозобов'язаним вручатимуть нові повістки - у Міністерстві оборони України планують автоматизувати процес вручення повісток. Зараз працюють над розробкою відповідного функціоналу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію начальника Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України Олега Берестового, яку він оприлюднив у DOU Podcast.

Зараз, на думку посадовця застосовується неефективний та затратний метод оповіщення - повістки виписують вручну, роздруковують. Після цього папери отримує начальник ТЦК, який має підписувати їх, ставити печатку, а далі повістки розносять.

Що планують змінити? За словами представника Міноборони, планується, щоб повістку можна було генерувати в реєстрі "Оберіг", підписувати електронним підписом начальника ТЦК і навіть не роздруковувати безпосередньо в ТЦК. “Воно буде йти одразу на централізований друк, звідти – на “Укрпошту”, вона розвозитиме, а в нас буде інформація, де повістка знаходиться: чи вона була доставлена, чи ні, чи десь загублена, скільки часу на доставку пішло тощо", - пояснив він.

До того ж за його словами, це захист від підробок. “В Резерв+ буде функція: як через сканер QR можна буде перевірити чи дійсно начальник ТЦК підписав цю повістку, чи вона законна, валідна, легальна і її ніхто інший не підписав по дорозі до автобусної зупинки", - пояснив Берестовий.

Це функціонал, який дозволить захистити особу як військовозобов’язаного, наголосив він.

Він також розповів, чи будуть надсилати повістки через Резерв+. "Ми цього не плануємо. У нас беклог розписаний до середини весни — повісток там немає. Але плануємо розробити функціонал, щоби хоч трохи автоматизувати, цивілізувати вручення повісток за допомогою “Укрпошти” й певних автоматизованих процесів на бекенді", - резюмував начальник Управління.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чому повістки поштою отримають усі військовозобов'язані.