В Україні вирішили істотно спростити життя вимушеним переселенцям

Внутрішньо переміщені особи з Донбасу та АР Крим отримають нову пільгу

На цьому тижні наберуть чинності поправки до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб". Про це повідомляється на сайті Офісу Президента України.

Відповідно до тексту Закону в новій редакції, вимушені переселенці з тимчасово-окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також анексованої АР Крим з 5 вересня повністю звільняються від відповідальності за порушення будь-яких грошових зобов'язань — кредитних договорів, договорів позики та інших.

Це означає, що стосовно внутрішньо переміщених осіб не зможуть застосовуватися заходи з конфіскації майна, примусове стягнення штрафів і пені, а також їх безпосереднє нарахування. Вимога одноразового погашення банківських та інших боргів перед фінансовими установами також перейде за межу закону.

Перерахунок заборгованостей по кредитах повинен буде здійснюватися кредиторами, не пізніше ніж через сім днів після письмового звернення про його необхідність від боржника з числа внутрішньо переміщених осіб.

Звідси виникає логічне запитання: "Якщо боржники перестануть відповідати за невиконання грошових зобов'язань, то хто платитиме за рахунками?" Відповідь на нього викладено в нормах і принципах міжнародного права, згідно з якими такі зобов'язання повністю покладаються на країну-окупанта, тобто, в такому випадку на Російську Федерацію.

Раніше "Коментарі" проаналізували, що в Україні змінилося для 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб Донбасу і Криму за перший рік роботи президента Володимира Зеленського.