Українці вимагають збільшити розмір допомоги при народженні дитини: Мінсоцполітики проти

У Мінсоцполітики проти збільшення допомоги при народженні дитини

На сайті петицій до Кабінету міністрів України зареєстроване звернення з проханням збільшити допомоги при народженні та усиновленні дитини. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на відповідну петицію.

“У звʼязку з ситуацією в країні, особливо у 2024 році, збільшення цін на все, з масовою мобілізацією чоловіків. Жінки котрі народили та (або) планують народжувати, максимально потребують фінансової допомоги від держави, для утримання та догляду за дитиною”, - аргументує авторка петиції Ніна Орел. Підтримати петицію можна протягом 85 днів.

Вона просить якнайшвидше розглянути та ухвалити законопроєкт № 11072.

Відповідно до вказаного проєкту закону, запропоновано з 01.01.2025 р. підвищити розмір допомоги при народженні дитини із 41 280 грн до суми, кратної 150 розмірам прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років (384 450 грн в умовах 2024 року), – на першу дитину, 100 розмірам прожиткового мінімуму (256 300 грн в умовах 2024 року) – на другу дитину та 50 розмірам прожиткового мінімуму (128 150 грн в умовах 2024 року) – на третю і кожну наступну дитину.

Виплату допомоги буде здійснено одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини (51 260 грн в умовах 2024 року), решта суми допомоги на першу ‒ третю і кожну наступну дитину виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (на першу дитину – 9 255,3 грн, другу – 5 695,6 грн, третю і наступні – 2 135,8 грн в умовах 2024 року) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Однак Міністерство соціальної політики не підтримало даний законопроєкт.

“В Україні вже існувала практика, коли зусилля щодо підвищення народжуваності фокусувались на збільшенні допомоги при народженні дитини. При цьому потрібно зазначити, що за результатами досліджень Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, попри те що фінансові стимули демонструють позитивний вплив на народжуваність, їх довгостроковий ефект є незначним і стосується переважно груп населення з невисоким рівнем освіти та з низькими доходами. Застереженням щодо заохочення народжуваності виключно грошовими виплатами є також ризик подальшого передання дитини на виховання до інтернатного закладу”, - йдеться в експертному висновку міністерства.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на допомогу постраждалим у Сумській області немає коштів.